Geheime dienst

'Soedanese diplomaten moesten Nederland verlaten vanwege spionage'

01 juni 2021 03:11 Aangepast: 01 juni 2021 03:21
De Soedanese ambassade in Den Haag, ter illustratie. Beeld © ANP

Nederland heeft tussen 2012 en 2019 drie Soedanese diplomaten gevraagd het land te verlaten. De drie, werkzaam op de Soedanese ambassade in Den Haag, bleken agenten van de geheime dienst van Soedan. Ze bespioneerden gevluchte oppositieleden en intimideerden hen.

Dat schrijft NRC na gesprekken met (oud-)medewerkers van de Soedanese en Nederlandse ministeries van Buitenlandse Zaken en leden van de Soedanese gemeenschap. In zeker één geval werd een diplomaat verzocht het land te verlaten na onderzoek van inlichtingendienst AIVD.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Amerika bespioneerde Europese leiders met hulp van Deense geheime dienst'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat het in 2016 de Soedanese ambassade heeft verzocht een diplomaat weg te sturen vanwege zijn werk voor de Soedanese inlichtingen- en veiligheidsdienst NISS.

De diplomaten rapporteerden volgens betrokkenen direct aan het NISS-hoofdkantoor in de Soedanese hoofdstad Khartoum.

Al jaren waarschuwingen

Soedanese Nederlanders waarschuwen het ministerie van Buitenlandse Zaken al jaren voor de NISS-agenten die zich voordoen als diplomaten. Er zijn sterke aanwijzingen dat de Soedanese veiligheidsdienst uitgezette asielzoekers na terugkeer vastzet en martelt.

Het is onduidelijk of de NISS nog altijd actief is op de Soedanese ambassade, de ambassade wilde niet reageren op vragen van NRC.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore