
Flyers in andere talen, voorlichting bij kerken en moskeeën of mensen ter plekke vaccineren op de markt. Artsen doen er alles aan om de vaccinatiebereidheid in achterstandswijken te verhogen. Nu is er ook een website. "De informatiekloof mag niet leiden tot een gezondheidskloof."
De voorlichtingscampagne die het ministerie van Volksgezondheid dit jaar startte om mensen warm te maken voor een coronavaccin werkt niet.
Kwetsbare wijken
Vooral in kwetsbare wijken moeten inwoners beter geïnformeerd worden, vinden huisarts Shakib Sana en internist Robin Peeters. Zij lanceren daarom vandaag de website gezondheidskloof.nl.

"In achterstandswijken is de kans om besmet te worden tweemaal zo hoog", legt Sana uit. "Bovendien is de kans om aan covid-19 te overlijden er ook tweemaal zo hoog. Terwijl de vaccinatiebereidheid er vele malen lager is."
Prikken uitdelen
Gisteren werd de vaccinatiegraad in achtergestelde wijken ook besproken bij Beau. Huisarts Matthijs van der Poel en acteur John Buijsman deelden afgelopen weekend prikken uit op straat in Rotterdam. Dat leverde aan tafel een felle discussie op:
Stevige discussie over vaccineren
Sana en Peeters zijn nu de website gestart, om 'de informatiekloof' uit de wereld willen helpen. Artsen en medische studenten kunnen er in contact komen met buurthuizen, scholen, kerken of moskeeën waar voorlichtingen worden georganiseerd.
Oproep Aboutaleb
De twee hopen zo 'heldere en toegankelijke informatie over vaccinaties' te verspreiden, het liefst in allemaal verschillende talen. Een filmpje waarin de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb mensen oproept zich te laten vaccineren is al beschikbaar in het Arabisch, Bulgaars, Engels, Frans, Pools, Portugees, Papiaments, Roemeens en Turks.

Deze kleinschalige aanpak werkt al in het buitenland en slaat nu ook in Nederland aan. "Vanwege het succes worden de acties herhaald", zegt Peeters. "Er zullen nog veel meer van dit soort initiatieven gaan plaatsvinden."
Andere initiatieven
Het is niet voor het eerst dat artsen in deze coronacrisis zelf initiatief nemen. Eerder begonnen drie artsen bijvoorbeeld de website prullenbakvaccin. Het doel van de website is om mensen die een vaccin willen, te koppelen aan huisartsen die mogelijk vaccins over hebben. Dit om te voorkomen dat vaccins aan het eind van de dag in de prullenbak verdwijnen.

Migratieachtergrond? Dan minder vaccinatiebereidheid
Uit een gezamenlijk onderzoek van de GGD Amsterdam, Amsterdam UMC en expertisecentrum Pharos blijkt dat de vaccinatiebereidheid onder Nederlanders met een migratieachtergrond ver achterblijft. De groep die aangeeft dat zij zeer waarschijnlijk geen prik gaan halen is met 20 tot 30 procent veel groter dan bij mensen met een Nederlandse achtergrond (8 procent).
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bleek vorige week dat ruim twee derde van de Nederlanders zich wil laten vaccineren. Hoe hoger het opleidingsniveau, hoe groter de kans dat mensen zich willen laten vaccineren, concludeerde het CBS.