Eeneiige tweeling

Jasper overleed bij ongeluk op N34: 'Hij was altijd vrolijk, altijd bezig'

31 mei 2021 21:58 Aangepast: 16 juni 2021 07:47
Jasper (links) kwam gisteravond om bij het ongeluk op de N34. Rechts zijn tweelingbroer Joost. Beeld © Privé

Op de N34 bij Borger kwamen gisteravond vier mensen om het leven bij een zwaar ongeluk. Eén van hen was de 24-jarige Jasper Groefsema uit Dalen. Zijn tweelingbroer Joost kan nog niet bevatten wat er is gebeurd. "Het is allemaal zwaar klote nu."

Ze kunnen niet zo goed meer denken, zeggen Joost en zijn oom Willem Jansen, na een nacht wakker te zijn geweest. Maar, zeggen ze ook, ze vinden het wel heel fijn om over hun Jasper te kunnen vertellen. 

Geen goed gevoel

"Je weet niet wat je moet denken", zegt Joost. "Je kunt niet geloven dat het gebeurd is. Zoiets gebeurt altijd met andere mensen. Normaal stuurt Jasper altijd een bericht als hij onderweg is of naar huis komt. Iets voor 20.00 uur stuurde hij een bericht: "Ik kom er zo aan." Dat is het laatste wat ik van hem heb gehoord." 

Joost was zelf bij zijn vriendin. Tegen half 10 kwam hij thuis. "Toen had ik al geen goed gevoel. Ik ben naar bed gegaan, maar het zat me niet lekker dat Jasper nog niet thuis was. Toen ben ik toch maar weer naar beneden gegaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slachtoffers van dodelijk ongeluk Borger: 24, 48, 69 en 72 jaar

Altijd gekkigheid

Met zijn ouders keken ze op internet. "We zagen het bericht bij RTV Drenthe en dachten direct al: o nee. We hebben meteen 112 gebeld." Met de gegevens van de familie werd duidelijk dat Jasper inderdaad betrokken was bij het ongeluk en dat hij was overleden. De politie was er in een mum van tijd, weet Joost nog.

Jasper was een vrolijke jongen, zegt hij. "Altijd wat aan het doen, altijd gekkigheid met leuke mensen om zich heen." Hij hield van een biertje, zegt Joost, maar dan gewoon voor de gezelligheid. "Hij zou zich nooit lam zuipen, dat weet ik zeker."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

4 doden en 5 gewonden bij groot ongeluk op N34 in Drenthe

In tegenstelling tot Joost had Jasper geen relatie. "Hij was happy single zoals dat heet, had er nog geen zin in. Vond het veel te lekker om zijn eigen ding te doen. Hij was gisteren op bezoek bij een vriend in Groningen en net op het verkeerde moment onderweg naar huis."

Oorzaak dodelijk ongeluk bekend

Uit politieonderzoek bleek op 15 juni dat het ongeluk is veroorzaakt door roekeloos rijgedrag. Eén van de betrokken automobilisten reed met veel te hoge snelheid achterop een voorligger: volgens regionale media de 24-jarige man uit Dalen. Hij zou met 170 kilometer per uur hebben gereden, waar maximaal 100 is toegestaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oorzaak van dodelijk ongeluk bij Borger bekend, niemand vervolgd

'Voelen elkaar aan'

De tweeling werkte bij hetzelfde bedrijf, ze poetsten samen auto’s. "We hoeven elkaar nooit te vertellen wat we moeten doen, we voelen elkaar aan. Toen ik thuiskwam gisteravond, voelde ik het ook."

Jasper lag eerst in het mortuarium in Emmen. "Daar ben ik geweest", zegt Joost. "We mochten alleen zijn armen zien. Toen ik er vanochtend aankwam om 6 uur, schrok de mevrouw die er werkte ervan. We lijken qua uiterlijk 99 procent hetzelfde." Dat beaamt zijn oom. "Ik kon ze al niet uit elkaar houden, en het zijn mijn neefjes."

"We mochten alleen zijn armen zien"

Dronebeelden

Bij het ongeluk waren vijf auto's betrokken. Hoe het ongeluk precies gebeurd is, wordt nog onderzocht. "De situatie is totaal onduidelijk", zegt oom Willem. "Ze gaan dronebeelden maken en die onderzoeken. Dat kan nog wel maanden duren."

Jasper is inmiddels overgebracht naar de woonplaats van de tweeling, Dalen. Vrijdag is de uitvaart, in besloten kring.

Vier doden, vijf gewonden

Bij het ongeluk op de N34 kwam ook de 48-jarige Gerko Pijlstra uit Gramsbergen om het leven. Hij was heel actief in het verenigingsleven, schrijft De Telegraaf. Hij laat een tienerdochter en -zoon na. De laatste was één van de vijf gewonden bij het ongeluk; hij is inmiddels weer thuis.

Ook een man (72) en een vrouw (69) uit Assen kwamen bij het ongeluk om het leven. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore