Ga naar de inhoud
Meer uitleg

Gommers wil gesprek met voetballers De Ligt en Depay over vaccinatie

Diederik Gommers (links) en Matthijs de Ligt Beeld © ANP

Diederik Gommers wil in gesprek met Oranje-internationals Matthijs De Ligt en Memphis Depay over het belang van vaccineren. Afgelopen weekend gaven de voetballers aan zich (nog) niet te willen laten vaccineren. Gisteren veranderde De Ligt van gedachten, hij wil de vaccinatie nu wel nemen. Dit zaait veel twijfel. Gommers vindt het belangrijk dat ze uitleg geven.

Vijf of zes spelers van het Nederlands elftal hebben zich op woensdag niet laten vaccineren tegen het coronavirus. Van Georginio Wijnaldum en Wout Weghorst was dit al bekend. Ook Memphis Depay gaf voor de camera van RTL Nieuws aan dat hij er ook nog niet klaar voor is, zoals te zien is in deze video:

De Ligt en Depay nog niet gevaccineerd: 'Geen fan van vaccinaties'

00:48
Depay is naar eigen zeggen 'geen fan van vaccinaties'.

De Ligt lijkt in het begin ook geen voorstander van een vaccinatie, maar veranderde later van gedachten. "Ik ben absoluut voorstander van het Covid-19-vaccin en zal deze zo snel mogelijk nemen", schrijft hij op Twitter.

Weinig invloed

De keuze van deze bekende voetballers zal vooral uitmaken voor jongeren die al twijfelen, zegt Eva van Reijmersdal, universitair hoofddocent communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. "Mensen die weerstand hebben tegen zo'n vaccinatie zoeken vooral bevestiging om hun eigen mening kracht bij te zetten. Als jongeren al overtuigd waren om zich te laten vaccineren heeft het weinig invloed."

Het zal voor jonge twijfelaars dan vooral een extra argument zijn om het niet te doen. Volgens Van Reijmersdal zullen die vooral denken: 'zie je, ik ben niet de enige die twijfelt, zelfs gezonde sporters twijfelen aan de vaccins. Ik zal het dan maar niet doen'. Andersom kunnen de spelers die zich wel laten vaccineren van positieve invloed zijn.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) hoopt dat de spelers van Oranje zich alsnog laten vaccineren. "Ik hoop dat wat De Ligt deed, ook voor andere spelers geldt. Ze hebben namelijk een voorbeeldrol", zegt hij.

Hoe
Lees ook:
Hoe De Ligt van gedachten veranderde over vaccineren en Oranje in de kramp schoot

Niet voldoende

Volgens Diederik Gommers is de plotselinge ommekeer van De Ligt niet voldoende. Als ic-arts en hoofd van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care heeft Gommers zich het afgelopen jaar hard gemaakt voor de vaccinatiecampagne.

"Iedereen mag natuurlijk zelf beslissen of ze een vaccin nemen of niet maar ze hebben wel een voorbeeldfunctie", zegt Gommers. "Het is belangrijk om toe te lichten waarom er eerst nee wordt gezegd en vervolgens ja. Hierbij help je de jonge mensen die twijfelen omdat er meer uitleg wordt gegeven."

Gommers wil daarom graag het gesprek aangaan met de voetballers. "Ik ben benieuwd waar de twijfel zit zodat ik het kan wegnemen. Mensen hebben vaak gewoon behoefte aan meer uitleg."

De KNVB is nog niet in de gelegenheid geweest om te reageren.