Als je jouw vaccinatiegegevens niet hebt gedeeld met het RIVM kun je binnenkort toch een coronapaspoort aanvragen. De informatie uit de systemen van de GGD en ziekenhuizen wordt binnenkort ook gekoppeld aan de CoronaCheck-app, die het bewijs in de vorm van een QR-code voor je maakt.
Dat bevestigt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) tegen RTL Nieuws. Er wordt ook een webportaal gebouwd waar zo'n bewijs te halen valt op basis van gegevens uit andere bronnen, zoals verpleeghuizen en huisartsen.
Eerder werd gezegd dat alleen mensen die hun vaccinatiegegevens met het RIVM deelden zo'n bewijs konden krijgen. Volgens demissionair minister Hugo de Jonge blijft dat wel 'de eerste en beste route' om je vaccinatiepaspoort te krijgen.
Delen met RIVM
Bij het maken van een afspraak voor een vaccinatie wordt er gevraagd of je jouw gegevens wil delen met het RIVM. De gegevens komen dan in het Covid-vaccinatie Informatie- en Monitoringsysteem (CIMS) en worden gebruikt voor onderzoek, zoals het bijhouden van de vaccinatiegraad, de effectiviteit van de vaccinaties en eventuele bijwerkingen.
Bij dat verzoek wordt alleen nergens gemeld dat je door het delen van de gegevens ook een vaccinatiepaspoort kan krijgen. Je kunt zelf controleren of je gegevens na de vaccinatie met het RIVM zijn gedeeld door in te loggen op mijn.rivm.nl.
Omdat veel prikken (nog) niet in het CIMS staan gaat het ministerie ook de gegevens uit andere bronnen toevoegen aan de mogelijkheid om een vaccinatiepaspoort te krijgen. Het gaat dan om onder andere de GGD, die met afstand de grootste database met prikgegevens heeft, ziekenhuizen en huisartsen.
Vaccinatiepaspoort met QR-code
Het vaccinatiepaspoort, dat geldig is in zowel Nederland als Europa, wordt gemaakt met een app: CoronaCheck. Deze app genereert een toegangsbewijs als je gevaccineerd bent, als er minder dan 40 uur geleden een negatieve coronatest is afgenomen of als je recentelijk corona hebt gehad.
In Nederland wordt dit bewijs, in de vorm van een QR-code, vanaf 5 juni gecheckt bij bepaalde sociale, culturele of sportieve locaties, zoals een museum, voetbalwedstrijd of festival. Aan de deur wordt de QR-code gescand. De persoon die scant, bijvoorbeeld een beveiliger, weet niet of je gevaccineerd bent, een negatieve test hebt gekregen of recentelijk corona hebt gehad - diegene ziet alleen een groen scherm.
Vanaf begin juli wordt het mogelijk om zo'n QR-code te genereren op basis van je vaccinatie. Deze QR-code werkt in Nederland en voor reizen naar EU-landen. Binnen enkele weken wordt duidelijk hoeveel prikken je voor het vaccinatiepaspoort moet hebben: één of twee.

Tientallen systemen
Eerder meldde Nieuwsuur dat ongeveer 1 miljoen prikken nog niet in het CIMS zijn geregistreerd. Van de vaccinaties die in zorginstellingen zijn gezet, is nog minder dan de helft niet in het centrale systeem van het RIVM geplaatst.
Er zijn in Nederland tientallen systemen waarin vaccinatiegegevens zijn opgeslagen, stelde demissionair minister Hugo de Jonge eerder.