Criminele 'uitwijkhaven'

Drugscriminelen koersen op Amsterdam: 'havenmarinier' moet actie ondernemen

31 mei 2021 17:53 Aangepast: 31 mei 2021 17:54
Inbeslagname van een partij cocaïne in de haven van Amsterdam. Foto ter illiustratie. Beeld © ANP

De haven van Amsterdam biedt criminelen veel anonieme en verscholen plekken en wordt daardoor steeds belangrijker voor georganiseerde drugscriminaliteit. Een nieuw aan te stellen 'havenmarinier' moet voorkomen dat het gebied zich tot een grotere criminele uitwijkhaven ontwikkelt, schrijven onderzoekers in een kritisch rapport.

De criminaliteit in de Amsterdamse haven richt zich met name op de cocaïnesmokkel, maar de aanpak ervan schiet tekort. Opsporingsinstanties werken niet goed samen, er is geen duidelijke regie en er wordt te weinig actie ondernomen, stellen de onderzoekers.

Onderlinge verdeeldheid

Met name de angst om informatie te delen wordt genoemd als oorzaak: samenwerking zou leiden tot tegenwerking en onderlinge verdeeldheid. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van Politie en Wetenschap en wordt deze week gepubliceerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Drugscriminelen infiltreren nu ook bij rederijen zoals MSC'

De onderzoekers geven aan dat het ontbreekt aan focus en binding. Ze concluderen dat de aanpak zichzelf onnodig in de weg zit. Instanties wijzen naar elkaar. Het ontbreekt aan slagvaardigheid, waardoor het gezamenlijk optreden vaak frustrerend en uiteindelijk zelfs demotiverend is, door het gebrek aan eigenaarschap.

De onderzoekers pleiten voor de coördinatie door één functionaris, namens één overheid, een zogeheten havenmarinier. Deze moet zorgen voor overeenstemming over de richting en aanpak van de ondermijnende drugscriminaliteit.

Drugsvondsten in Amsterdam en Rotterdam

Dit jaar werd tot nu toe 36 kilogram cocaïne in beslag genomen in Amsterdam. Vorig jaar ging het om bijna 1000 kilogram. Ter vergelijking: in de haven van Rotterdam werd vorig jaar ruim 40.000 kilogram drugs in beslag genomen.

In 2019 deed de douane geen vondsten in Amsterdam. In 2018 vonden douaniers 70 kilogram cocaïne. In Rotterdam werden toen bijna 19.000 kilogram drugs in beslag genomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore