Ga naar de inhoud
Besmettingshaarden

De scholen gaan vandaag weer open, maar niet iedereen is daar blij mee

Een klaslokaal wordt klaargemaakt voor heropening, ter illustratie. Beeld © ANP

Bijna een half jaar bleven de deuren van klaslokalen dicht, maar vandaag mogen middelbare scholen weer volledig openen. Goed voor het welzijn van de scholieren, vindt onderwijsminister Arie Slob. Maar lang niet alle scholen zijn klaar voor een volledige heropening.

Vorig weekend maakte onderwijsminister Arie Slob bekend dat het voortgezet onderwijs vanaf vandaag weer helemaal mag openen. Scholen mochten al een tijdje een dag per week openen.

Positief advies OMT

Dat besluit volgde op een positief advies van het Outbreak Management Team (OMT). De coronacijfers zijn de afgelopen tijd flink verbeterd en in het voortgezet onderwijs kan de 1,5 meterregel losgelaten worden.

Open
Lees ook:
Open middelbare scholen niet verder, zeggen vakbonden: 'Niet te handhaven'

Van minister Slob hoeven leerlingen op school geen afstand te houden van elkaar, maar wel van de docenten. "Andere basisregels, zoals het dragen van mondkapjes, blijven van kracht."

Daarnaast adviseert het OMT leerlingen en docenten om zich tweemaal per week te laten testen met een zelftest. Scholen krijgen die tests van het ministerie geleverd.

'Zes weken fysiek les maakt een groot verschil'

"Dat scholieren dit schooljaar nog minimaal zes weken volledig fysiek onderwijs krijgen, maakt een groot verschil", vertelde minister Slob. "Niet alleen voor de schoolprestaties, maar ook voor hun welzijn."

Toch zwelde de kritiek afgelopen week aan. Vakbonden vinden de heropening géén goed idee. Zij willen de huidige situatie, waarbij de helft van de leerlingen tegelijkertijd op school is, tot de zomervakantie volhouden.

Scholen zijn verdeeld. "Een jonge leraar belandde laatst nog door corona op de ic", vertelde een bestuurder eerder aan RTL Nieuws. "Voor ons is opengaan absoluut geen zekerheid."

Middelbare
Lees ook:
Middelbare scholen volledig open? 'Mijn hart zegt, doe het niet'

'Pittig achter computerschermpjes'

Gisteren kwam het onderwerp ook ter sprake aan tafel bij Humberto. "Het was voor leerlingen pittig, achter computerschermpjes", vertelde docent aardrijkskunde Hidde Nuijten. Hij is klaar om iedereen weer 'live' te zien.

Kim van Strien, die naast docent Frans ook hoofdbestuurder van de Algemene Onderwijsbond (AOb) is, ziet meer beren op de weg. Haar school gaat nog niet open, omdat er meer tijd nodig is om alles te organiseren. Bekijk het hele gesprek hier: 

'Mijn school gaat niet open'

04:26

Niet klaar voor heropening

Gisteren bleek, na een rondgang van NU.nl, dat er nog veel meer scholen niet klaar zijn voor een volledige heropening. Sommige directeuren van scholengemeenschappen weten bijvoorbeeld niet hoe zij in een week tijd de zelfteststructuur moeten optuigen én roosters en klaslokalen moeten omgooien.

Deze week is de keuze nog aan de school. Vanaf volgende week, maandag 7 juni, wordt heropening verplicht en moeten alle middelbare scholen alle leerlingen weer ontvangen.

Niet
Lees ook:
Niet alle middelbare scholen klaar voor volledige heropening