Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid zegt dat het reëel is dat we vanaf 1 september de meeste coronamaatregelen los kunnen laten. Hij verwacht dat iedereen in ons land die dat wil, in de tweede helft van augustus volledig gevaccineerd kan zijn.
Vanaf volgende week zaterdag 5 juni gaan er weer nieuwe versoepelingen in. De meeste locaties gaan onder voorwaarden weer open, kondigde demissionair premier Mark Rutte vrijdag aan. Zo mogen cafés, restaurants en sportkantines onder voorwaarden weer open. Ook kunnen mensen weer naar de bioscoop en theaters.
"We nemen opnieuw een gecalculeerd risico. Als de cijfers omhoog schieten ontstaat een nieuwe situatie, maar dat is hoogst onwaarschijnlijk. We verwachten dat de dalende trend doorzet en durven de versnelling aan", zei de premier. "We gaan van gesloten, tenzij, naar open, tenzij."
Einde aan lockdown
Rutte noemde het 'een einde aan de lockdown'. "Voorlopig zijn er nog beperkingen, maar niet zo streng als die waren." De Jonge zei vandaag in WNL Op Zondag dat iedereen uitkijkt naar dit moment. "Het heeft veel te lang geduurd en het is heel zwaar geweest."
Rutte wordt volgende week gevaccineerd: 'Ik zal een fotootje maken'
De Jonge geeft aan dat er 30 juni weer meer zal kunnen. Dan kan zelfs de 1,5 meter-regel worden losgelaten bij samenkomsten als iedereen getest is of een vaccinatiebewijs heeft. De minister benadrukt dat dit wel tijdelijk is. "We gaan daarmee stoppen als het niet meer hoeft."
De Jonge verwacht dat dat moment 1 september is. Dan is iedereen die dat wil waarschijnlijk gevaccineerd, zegt hij. Half juli kan iedereen een eerste prik hebben gehad en in de tweede helft van augustus een volledige vaccinatie. Daarbij zijn we wel afhankelijk van de leveringen.

De Jonge is optimistisch dat 1 september de mondkapjesplicht losgelaten kan worden en dat we geen anderhalve meter afstand meer hoeven te houden. "Dat is een reëel perspectief." Volgens hem is dat goed nieuws, omdat dan ook het school- en collegejaar 'op een zo normaal mogelijke manier' kunnen beginnen.
De komende weken wordt een plan uitgewerkt voor de overgang naar deze fase,
Vaccinatiebussen
Het enige dat dit kan tegenhouden, is dat er een nieuwe variant komt die roet in het eten gooit, zei De Jonge. Hij geeft ook aan dat het gevaar van lokale uitbraken blijft omdat op sommige plekken de vaccinatiegraad achter kan blijven, bijvoorbeeld op de bible belt. "Ik zal tot vervelens toe blijven benadrukken dat mensen zich moeten inenten."
Het kabinet zal vaccinatiebussen het land insturen om de drempel zo laag mogelijk te maken.
