Zonnig weer

Genieten tot woensdag: 'Maar dramatische week als je hooikoorts hebt'

30 mei 2021 09:54
Strandgangers op het strand bij IJmuiden. Beeld © ANP

Vergeet de zonnebrand er vandaag niet bij te pakken, want ondanks dat we het misschien nog niet gewend zijn, is de zon met een kracht van 6 à 7 verraderlijk sterk. De 25 graden wordt komende week hier en daar aangetikt en met een gemiddelde van 23 graden is het heerlijk weer. Tot en met woensdag blijft dat zo, al wordt het voor hooikoortspatiënten een weekje afzien.

"Er is in de ochtend nog wat bewolking in de kustgebieden, maar dat lost op en in de middag is er overal zon", zegt Leander de Wit van Buienradar. Vanavond is het ideaal weer om te barbecueën, want ook dan schijnt de zon nog volop. Vannacht blijft het helder en koelt het af naar zo'n 7 graden in het oosten en 12 langs de kust.

Pech op de Wadden

Wie op de Waddeneilanden zit, heeft pech: daar komt de temperatuur niet boven de 14 graden. "Dat komt omdat de zee nog koud is en de wind komt vandaag vanaf de kant van de zee", zegt De Wit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Laat de lente maar komen: hooikoorts en uv-licht helpen tegen corona

Morgen wordt het nog wat warmer dan vandaag. "Een groot deel van het binnenland krijgt dan ongeveer 23 graden en het is dan opnieuw heel zonnig en droog." De mensen op de Wadden hebben het morgen ook iets beter. Daar wordt het daar dan zo'n 17 graden.

Het mooie weer houdt aan tot en met woensdag, maar daarna wordt het gelukkig niet meteen kommer en kwel. "De temperatuur loopt donderdag iets terug, maar het is dan alsnog wel rond de 20 graden. Er is wat meer bewolking met af en toe een buitje, maar het valt mee", zegt De Wit.

'Dramatische week voor mensen met hooikoorts'

Mensen met hooikoorts gaan een minder leuke week tegemoet. Waar ze tot nu toe gespaard bleven door de vele regen, krijgen ze komende week te maken met een 'dramatische' hoeveelheid aan pollen. In deze kaart zie je de actuele pollensituatie in Nederland.

"Er is geen regen en de wind komt uit het oosten, dus we krijgen ook stuifmeel vanuit Duitsland", zegt De Wit. "Ook wordt het warm en zonnig, dus de grassen gaan bloeien. Zeker de mensen die voor grassen allergisch zijn, gaan moeilijke dagen tegemoet, met name dinsdag en woensdag."

Bekijk ook: de lente kwam dit jaar erg langzaam op gang

De temperaturen waren lange tijd laag, en dus waren ook de bloesems laat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore