Vlotte vaccinatie

Van Dissel: een vierde golf is onwaarschijnlijk

28 mei 2021 23:37 Aangepast: 28 mei 2021 23:57
RIVM-baas Jaap van Dissel Beeld © ANP

Een vierde coronagolf is onwaarschijnlijk als de vaccinatiecampagne volgens schema blijft verlopen. Dat zegt directeur Jaap van Dissel van het RIVM in een interview met NRC.

Van Dissel zegt dat Nederland door het vaccineren in een nieuwe, belangrijke fase zit. "Maar er is nog een grote groep mensen niet gevaccineerd, daar blijft sprake van een besmettingsrisico. Je wil een stuk verder zijn met vaccineren voordat je het sein ‘brand meester’ geeft."

Eerder deze week werd bekend dat er in het Outbreak Management Team (OMT) juist rekening gehouden werd met de mogelijkheid van een vierde golf.  

Anders dan vorig jaar

Volgens Van Dissel is de situatie nu anders is dan vorig jaar. Nederland versoepelde toen snel voor de zomer, waarna het virus weer opleefde. "Aan de afname van de eerste golf lagen de strenge maatregelen ten grondslag en kwamen we qua infecties heel laag. Wel was nog bijna iedereen gevoelig voor besmetting."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moet het einde van corona een nationale feest- of herdenkingsdag worden?

Momenteel is dat anders, zegt de viroloog. "Nu zien we een daling door de opbouw van immuniteit, dat is echt het effect van vaccinaties. Daardoor krijg je niet makkelijk een nieuwe piek in de ziekenhuizen, dat zou raar zijn. Tenzij de immuniteit na een vaccinatie heel kort duurt, maar dat lijkt zeker niet het geval."  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore