Pollenwolk

Komende week dubbel pech voor hooikoortspatiënten

28 mei 2021 17:11
Een vrouw niest omdat ze hooikoorts heeft. Beeld © HH/Tom van Limpt

Mensen die overgevoelig zijn voor graspollen hebben niet zo'n beste week in het vooruitzicht. Het mooie weer waar we met smart op hebben gewacht, zorgt ervoor dat het gras massaal in bloei komt. En daar komt ook nog eens een oostenwind bij.

Die wind zorgt ervoor dat er de komende dagen een pollenwolk vanuit Duitsland over ons land trekt. 

Ellendige periode

Het graspollenseizoen is enorm vertraagd door het natte, koude weer van de afgelopen tijd. Het gras is daardoor wél goed gegroeid. Omdat de temperaturen nu eindelijk omhoog gaan, komt het gras massaal in bloei. 

"Nu het zonniger en droger wordt, blijven de pollen langer hangen", zegt bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University. "Dat luidt een periode van ellende in voor mensen die last hebben van graspollen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Niezende familieleden op komst: bijvoetpollen veroveren Nederland

Hogere concentratie pollen

Daar komt bij dat de wind in de loop van het weekeinde naar het oosten draait. Die wind voert een pollenwolk met zich mee vanuit Duitsland, zegt Van Vliet. "Pollen kunnen honderden kilometers afleggen. Doordat het een aflandige wind is, wordt de concentratie pollen aan de kust ook hoger. Al is het waarschijnlijk dat je er aan de oostkant van Nederland meer last van hebt."

Het is niet voor het eerst dat pollen van buiten Nederland voor overlast zorgen. "In februari bracht een zuidelijke stroming pollen mee vanuit Frankrijk en België", aldus Van Vliet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Esmiralda (45) genas van hooikoorts na hypnose: 'Nog nooit zo'n mooi jaar gehad'

Minder last van boompollen

In de tweede week van juni valt de piek van het graspollenseizoen, die naar verwachting in juli weer voorbij is. Daarna kan bijvoet voor nieuwe klachten zorgen.

Wie gevoelig is voor boompollen heeft dit jaar minder last. De meeste bomen zijn uitgebloeid en door de regen zijn er minder pollen dan normaal in de lucht geweest.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore