Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Waarom krijg je last van je arm na een coronavaccinatie?

Hoofdpijn, misselijkheid, maar vooral ook een lamme arm. Dat laatste is de meest voorkomende bijwerking na het zetten van een coronaprik. Maar waarom is dat eigenlijk? Die vraag beantwoorden we in deze corona-update.

"De pijnlijke arm, na een prik, kan verschillende oorzaken hebben", vertelt hoogleraar vaccinontwikkeling Ben van der Zeijst. "Ten eerste kan het zo zijn dat je je arm niet goed genoeg ontspant. Daardoor kan je tijdelijke spierschade oplopen."

Zo
Lees ook:
Zo werkt je immuunsysteem (en dit kun je er zelf aan doen)

Dat klinkt allemaal heel heftig, maar spieren lopen continu schade op en herstellen zich daar ook weer van. Je moet het eigenlijk een beetje vergelijken met spierpijn. Die schade kan ook nog door twee andere dingen veroorzaakt worden volgens Van der Zeijst.

"Het kan ook zo zijn dat je lichaam en je arm moeten wennen aan het feit dat er een vreemde stof in wordt gespoten. Je immuunsysteem reageert op de instroom van cellen. Er worden dus, voor je immuunsysteem, allemaal vreemde cellen je lichaam ingespoten en dat is even wennen. Dan kan pijn een reactie daarop zijn."

Zuurtegraad

Toch heeft niet iedereen last van een lamme arm na de coronaprik. Dit heeft volgens Van der Zeijst vooral te maken met de zuurtegraad in iemands lichaam, de zogenoemde pH waarde.

"De neutrale pH waarde ligt zo rond de 7. Dit kan veranderen door bijvoorbeeld je eetpatroon. Als je pH waarde anders is, dan kan je iets meer last krijgen van de prik."

Tijdsdruk

De pijnlijke arm na een coronaprik is ook niet iets wat exclusief hoort bij dit vaccin. Het kan bij verschillende soorten vaccins voorkomen. Wel lijkt het erop dat het bij het coronavaccin vaker gebeurt omdat het onder grote tijdsdruk is gemaakt, zegt Van der Zeijst. 

"Om het grotere doel te dienen, is er minder de tijd genomen om dit soort vervelende, maar niet gevaarlijke bijwerkingen weg te nemen. Als je meer tijd hebt dan kun je het er wel uit krijgen. Zoals bij de griepprik, daar heb je nauwelijks bijwerkingen meer."

Ondanks de soms vervelende bijwerkingen kan de pijnlijke arm op de lange termijn niet zoveel kwaad. Zo zijn de echt gevaarlijke bijwerkingen in de klinische tests er al uit gefilterd, vertelt Van der Zeijst.

"Het is vervelend, maar het gaat altijd binnen één of twee dagen weg. Ik ken geen gevallen van mensen waar het veel langer dan dat bleef doorzeuren. Anders zou het vaccin ook nooit op de markt zijn gekomen."