Ga naar de inhoud
Seks na de crisis

Hormonen verdrijven aerosolen, komt er een hete zomer aan?

(archieffoto) Beeld © Thinkstock

Het vaccineren gaat in rap tempo, de terrassen zijn open en we mogen met steeds meer mensen samenkomen. Beetje bij beetje gaat de samenleving terug naar normaal. In combinatie met het lekkere weer lijken dit perfecte ingrediënten voor een hete en hitsige zomer. Gaan we die krijgen?

Seks en daten hebben tijdens de coronapandemie op een wat lager pitje gestaan. Contact hebben met andere mensen was immers veel minder mogelijk.

In de Verenigde Staten, waar zo'n 50 procent van de bevolking één prik heeft gehad, zien ze dat mensen zich al klaar maken voor een hete zomer. Dat blijkt ten minste uit de verkoop van condooms. Het voorbehoedsmiddel werd afgelopen april 23 procent vaker verkocht vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

'Vaxxed en waxed'

Sommige deskundigen maken zich zelfs zorgen over een soa-piek, schrijft de BBC. Termen als 'vaxxed en waxed' maken hun entree en krantenkoppen noemen zomer 2021 'een hete vax-zomer'

Ook datingapps in Amerika spelen mensen in op de vaccinaties. Het Witte Huis werkt samen met apps als Tinder en Bumble om ervoor te zorgen dat gevaccineerden toegang krijgen tot de functies van premium accounts. Gebruikers kunnen ook potentiële matches filteren op vaccinatiestatus. Zo weet je of je date 'coronaproof' is. 

Op
Lees ook:
Op naar het eind van de coronacrisis – maar waar is dat eind?

Wat kunnen wij in Nederland van de zomer verwachten? "Singles zullen elkaar wel gaan opzoeken. Zij zullen nu extra genieten van wat er weer mogelijk is", zegt Yuri Ohlrichs, seksuoloog NVVS bij kenniscentrum Rutgers. "Maar ik denk niet dat heel Nederland massaal seksend de zomer doorgaat. Het zal eerder een korte piek zijn."

Ook psycholoog en schrijver van Lust als last Matthijs Kruk denkt dat we wel een hete zomer kunnen verwachten, met name bij jongeren tussen de 18 en 25 jaar. "Dat hoeft niet per se alleen tot uiting te komen in seks, maar ook bijvoorbeeld in alcohol of drugs. We hebben de afgelopen tijd weinig afleiding gehad. Dat er nu weer meer kan, zorgt ervoor dat we ons in ieder geval voor even willen onderdompelen in activiteiten die we eerst niet konden."

'Als een klein kind in de snoepwinkel'

Volgens Kruk krijgen we van de zomer sowieso meer vlinders in onze buik. "De temperaturen nodigen uit om meer naar buiten te gaan. We zien in zekere zin meer naakt. Dat prikkelt. Deze zomer is dat niet anders dan voorgaande jaren. In combinatie met de versoepeling van de coronamaatregelen denk ik dat dat een extra lading geeft voor de komende zomer."

"Volwassenen zijn net kleine kinderen: als ons iets wordt ontnomen, gaan we er juist extra op focussen. Het is dus niet zo gek dat de focus nu erg op daten ligt en op contacten met anderen. Als dit dan weer mag, gaan we los als een klein kind in de snoepwinkel", zegt Kruk. 

    Minder seks en dates tijdens corona

    Uit onderzoek van Rutgers en SOA Aids Nederland blijkt dat jongeren tussen de 16 en 20 jaar door de coronamaatregelen minder seks en dates hadden. Het aantal jongeren dat dates had, daalde van 51% voor corona naar 21% tijdens de tweede lockdown.

    Iets meer dan de helft van de single jongeren (52%) heeft tijdens de tweede lockdown nog wel seks gehad. Dat percentage is hoger dan tijdens de eerste lockdown, toen 40% van de single jongeren aangaf seks te hebben gehad. 

    Volgens het centrum is dit zorgelijk, omdat jongeren zo worden belemmerd in hun seksuele ontwikkeling. 

    "Het was niet zo dat jongeren de afgelopen tijd massaal online gingen daten, wat wel de verwachting was", zegt Ohlrichs van kenniscentrum Rutgers. "Seks werd wel gemist. Met name single jongeren waren daardoor somberder en hadden minder plezier in het leven."

    Even wennen

    Het oude normaal zal voor sommigen misschien wel even wennen worden. "Ik denk dat niet iedereen staat te juichen. Sommige mensen zijn gewend geraakt aan de relatieve rust. Die moeten dus een nieuwe weg vinden in sociale omgang in grote groepen", zegt psycholoog Kruk.

    Maar, zegt Kruk, de verwachting is wel dat contact snel weer normaal wordt. "Aan de meeste dingen ben je zo weer gewend. In het begin zal er misschien explosief contact zijn, maar na een tijdje normaliseert dat wel."

    Bekijk ook: dit is waarom vakantie vieren zo belangrijk is

    04:11
    Dat een vakantie vieren leuk en ontspannen is weten we allemaal, maar wat doet een vakantie nou echt met je? En is het nodig om vakantie te nemen?

    Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

    Ja? Daar zijn we blij mee!
    Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.