Coronavaccin

Inenten waarschijnlijk vertraagd door leveringsproblemen Janssen-vaccin

28 mei 2021 10:42 Aangepast: 28 mei 2021 15:20
Minister De Jonge van Volksgezondheid. Beeld © ANP

Het duurt waarschijnlijk langer voor alle Nederlanders een eerste prik van het coronavaccin kunnen krijgen, zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). De vertraging komt door problemen bij de levering van het Janssen-vaccin.

In maart was De Jonge nog optimistisch: op basis van de toenemende priksnelheid verwachtte hij dat begin juli alle Nederlanders die een coronavaccin willen, minimaal één keer geprikt zouden zijn.

Hij plaatste daarbij wel gelijk de kanttekening dat die voorspelling afhankelijk is van de leveringen door de fabrikanten van de vaccins.

Miniatuurvoorbeeld
Lees terug:

De Jonge: begin juli kan iedereen (deels) geprikt zijn

En precies dat blijkt nu inderdaad mis te gaan. Door problemen bij de levering van het Janssen-vaccin, kunnen sommige mensen pas later gevaccineerd worden.

In juni zouden er twee miljoen dosissen van het Janssen-vaccin worden geleverd, maar dat worden er minder, zegt De Jonge. "Ik ga ervan uit dat dat een implicatie zal hebben voor het moment dat je iedereen die eerste prik zult kunnen hebben gegeven", zegt de minister.

Hoeveel dosissen hij precies verwacht, en wanneer wél iedereen een prik kan krijgen, kan De Jonge nog niet zeggen.

Vaccinvoordringers zijn 'eikels' 

Er zijn inmiddels zo'n 8,6 miljoen prikken gezet. Naar verwachting komen daar deze week nog ruim een miljoen prikken bij. Iedereen die in of voor 1975 geboren is, kan momenteel een afspraak maken.

Minister de Jonge reageerde ook op het nieuws over tientallen studenten die hebben voorgedrongen bij de vaccinatie. Hij noemde mensen die dat doen 'eikels'.

De Jonge: "Je bent bewust een prik aan het nemen die eigenlijk voor een ander bedoeld was. Valsspelen kan, maar je bent wel een eikel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees het liveblog:

Nederland stuurt vanaf eind juni AstraZeneca naar Suriname

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore