Ga naar de inhoud
Samen in de rij

Minder corona, en dus weer meer files (maar nog niet heel veel)

Archieffoto. Beeld © ANP

Het coronavirus heeft en had maar weinig voordelen. Maar als we er dan toch een moeten noemen, is dat het gebrek aan files het afgelopen jaar. Mensen werkten veel thuis en dat was terug te zien op de weg. Nu komen die files langzaam weer terug.

Dat zien ze ook bij de ANWB. Hun werk komt terug. Werk wat lang afwezig was. "De hele dag van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat zitten we weer files te lezen", zegt Arnoud Broekhuis van de ANWB. "Zeker in het begin van de lockdown hadden we bijna geen werk."

Stijging sinds eind april

Vooral de afgelopen weken ziet Broekhuis dat het weer drukker en drukker wordt op de Nederlandse wegen, maar zo druk als voor de crisis is het zeker nog niet. "We reizen een stuk minder, maar alsnog zijn er wel files. Overdag en in de avondspits zien we sinds eind april een stijging. De ochtendspits zien we ook de afgelopen twee weken aantrekken."

Waar die files dan vooral staan? Vooral rond Rotterdam, maar dat is niet anders dan anders. "Daar zijn de files eigenlijk nooit echt weggeweest, het is een productiestad en mensen werken daar minder thuis", zegt Broekhuis. Verder is het vaak de A1 van Amersfoort naar Barneveld, de A12 tussen de Duitse grens en Arnhem en de A15 tussen Gorinchem en Rotterdam. 

Ook in Brabant drukker

Ook in het zuiden neemt de filedruk toe. Mensen die geregeld op de A58 tussen Tilburg en Eindhoven rijden, merken daar het meest van, volgens Broekhuis. 

Cijfers van het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW) ondersteunen de woorden van Broekhuis. In onderstaande grafiek worden de cijfers van 2021 en 2020 vergeleken met die van 2019, het laatste jaar zonder corona. Zoals je kunt zien zitten we dit jaar alweer op 80 procent van het verkeer uit 2019. Vorig jaar was dat rond deze tijd van het jaar zo rond de 60 procent.

En meer auto's op de weg, betekent uiteindelijk ook dat er meer files zullen ontstaan. Ook dat zien we terug. Want waar het aantal files vorig jaar in april en mei verwaarloosbaar was, ziet de NDW het aantal zogenoemde 'voertuigverliesuren', weer stijgen.

Verloren uren in 2019 3 keer hoger

Het is zeker nog niet zo dat we alweer net zoveel in de file staan als voor de intrede van het coronavirus. In 2019 was het aantal verloren uren in de file ruim drie keer zo hoog als nu, zo zie je hieronder:

De vraag is in hoeverre de filedruk weer net zo hoog wordt als in 2019. Blijven we (een beetje) thuiswerken zodat het niet weer zo erg wordt? 

Dat zal de tijd leren, maar van de werknemers bij de ANWB hoeft het in ieder geval niet meer zo rustig te worden als in 2020. Want als er files zijn, hebben zij werk. "We hebben weer drie filelezers in de ochtend en drie in de avond. We zijn weer de hele dag op zender."