'Alle seinen op groen'

Vanavond persconferentie: dit mag vanaf 5 juni weer

28 mei 2021 05:15 Aangepast: 28 mei 2021 11:24
Mark Rutte en Hugo de Jonge bij een persconferentie. Beeld © ANP

Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge geven vanavond om 19.00 uur een persconferentie over versoepelingen van de coronamaatregelen per 5 juni. "Alle seinen staan op groen", zei De Jonge eerder deze week. Maar wat er precies weer mag? Dat weten we pas vanavond.

Eigenlijk stond de volgende stap van het openingsplan pas gepland voor 9 juni. Maar omdat het goed gaat met de besmettingscijfers, wordt er nu al op 5 juni versoepeld. Dat kondigde demissionair coronaminister Hugo de Jonge eerder deze week aan.

Stap 3 openingsplan

Het gaat om stap 3 in het openingsplan van het kabinet. Volgens die stap kan men weer vier bezoekers thuis ontvangen, gaan culturele instellingen zoals musea weer open en wordt er meer mogelijk voor binnensporten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op naar het eind van de coronacrisis – maar waar is dat eind?

Cafés

Ook mogen restaurants de deuren weer openen. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie zei deze week na het Veiligheidsberaad met burgemeesters dat wat hem betreft óók cafés op 5 juni al open mogen. Volgens de officiële plannen zouden de kroegen pas later open mogen.

Het is nog onduidelijk of het kabinet daar ook toe besluit. Ook moet er duidelijkheid komen over de voorwaarden voor restaurants die de deuren weer willen openen.

Persconferentie

De persconferentie is vanavond vanaf 19.00 uur live te volgen via onze website en op RTL 4.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drie maanden extra coronasteun: hier kunnen bedrijven op rekenen

Enkele 'uitwerkingskwesties'

Wat er precies weer mag vanaf 5 juni besluit het kabinet later vandaag. De Jonge zegt daarover dat er enkele 'uitwerkingskwesties' zijn waar de regering over moet beslissen.

Ingewijden meldden dat de horecagelegenheden mogelijk tot 22.00 uur open mogen. Nu zijn terrassen open tot uiterlijk 20.00 uur. Ook het verkoopverbod op alcohol, waaronder in supermarkten, geldt nu vanaf dat tijdstip. Onder meer de handhaafbaarheid in de praktijk zou een punt van aandacht zijn.

Besmettingscijfers dalen

Stap 2 van het openingsplan ging op 19 mei in. Sindsdien zijn dierentuinen, openluchtmusea en sportscholen weer open en hebben de terrassen ruimere openingstijden. De besmettingscijfers zijn vanwege het vaccineren snel aan het dalen. De bezetting in ziekenhuizen en op intensive cares is daardoor ook aan het afnemen.

Bekijk ook: zo kwam ons land door de coronacrisis

Er ging nogal wat mis bij de bestrijding van de coronapandemie in ons land. Maar doen we daarmee onder voor hoe andere landen in Europa hebben gepresteerd? Tijd om de balans op te maken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore