Ga naar de inhoud
Stralend weer op komst

Eindelijk warm en zonnig! Dit is waarom we daar zo gelukkig van worden

Genieten van het lekkere weer in het water (archieffoto). Beeld © ANP

Het wordt komende week stralend weer met veel zon en kans op 25 graden. Hoe vaak heeft iemand al tegen je gezegd dat-ie echt blij wordt van het mooie weer dat ons te wachten staat? Dat komt niet uit de lucht vallen: mooi weer maakt ons namelijk écht gelukkig.

Hoe kan het toch dat we blij worden van de zon? Volgens hoogleraar Genetica en Geluk Meike Bartels heeft vooral licht een positieve invloed op onze mentale gezondheid. "Het is bewezen dat mensen zich slechter voelen bij een gebrek aan licht. Daarom zijn mensen ook gelukkiger als ze slapen in het donker en wakker worden in licht."

Ook zijn we gemiddeld gezien gelukkig als we buiten zijn. "Als het buiten regent, is dat onpraktisch voor iedereen. Dat speelt ook een belangrijke rol", zegt Bartels.

'Lekker
Lees ook:
'Lekker weertje hè?' Dit is waarom we zo graag over het weer praten

Maar, gaat Bartels verder, het is wel belangrijk om een nuance te maken: "Natuurlijk wordt heus niet iedereen gelukkig van mooi weer en warme temperaturen. Voor sommige mensen is dat moeilijk te geloven, maar toch is het zo. Iedereen is genetisch verschillend, dus zijn er ook mensen die houden van koud weer."

Warmte zorgt voor geluksgevoel

Toch blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) dat 80 procent van de Nederlanders zich gelukkig voelt bij een temperatuur tussen de 15 en 20 graden, 81 procent bij 20-25 graden en 82 procent bij 25-30 graden.

Geluksexpert Patrick van Hees schreef verschillende boeken over geluk en volgens hem voelen we ons vooral gelukkiger met warmer weer, vlak na een weersomslag. "Het minder mooie weer heeft lang geduurd, daarom kunnen we nu extra genieten van het stralende weer."

Op
Lees ook:
Op naar het eind van de coronacrisis – maar waar is dat eind?

Van nat en grauw naar warmte

Vooral wanneer het weer omslaat, krijgen mensen een gelukkiger gevoel. Dat is nu ook het geval: na weken van nat en grauw weer, krijgen we warme dagen. "Het is iets om naar uit te kijken", zegt Van Hees. Mensen plannen activiteiten en trekken eropuit. "En nu mogen we ook nog meer, omdat de coronamaatregelen zijn versoepeld. Dat, samen met het mooie weer, zorgt ervoor dat mensen zich gelukkiger voelen." 

Ook Bartels denkt dat de weersomslag een belangrijke rol speelt. "In Nederland gaan we van een druilerig voorjaar naar een zonnige zomer. Als je in een land woont waar de seizoensovergangen minder groot zijn, is het 'hallelujah'-gevoel veel minder groot", zegt Bartels. 

Dit weer kunnen we de komende week verwachten 

Vandaag wordt het al 18 graden, maar dat is pas het begin. Want in het weekend wordt het al gauw 20 graden, en de dagen erna doen we daar weer een paar graadjes bij. "Maandag 22, dinsdag 23 en woensdag kan het op sommige plaatsen zelfs 25 graden worden", zegt Maurice Middendorp, meteoroloog bij Buienradar.

Na komende woensdag wordt de onzekerheid in de verwachting groter. Het zou zomaar kunnen dat het dan nóg warmer wordt dan die 25 graden, maar dat staat nog niet vast. De zon is wel gelijk al vrij krachtig met zonkracht 6 tot 7. Dit betekent dat je al na 15 minuten kan verbranden. 

"Het is natuurlijk niet zo, dat iemands geluk volledig afhangt van het weer", zegt Van Hees. "De omslag van het weer geeft een tijdelijke impuls, die erg welkom is bij veel mensen want het biedt een zonnig vooruitzicht, maar iemands geluk hangt er niet van af." Het hoeft ook niet altijd zonnig weer in de verwachting te zijn, om een gelukkige impuls te geven, relativeert Van Hees. "Ook toen de kanalen dichtgevroren waren afgelopen winter, waren veel mensen gelukkig met het weer."

Je eigen geluk heeft te maken met je mindset: "Soms is het slecht weer, maar als je je bedenkt dat dat nodig is om de bomen te laten groeien, geniet je straks extra van de mooie dagen", zegt Van Hees. 

Bekijk ook: de lente kwam dit jaar erg langzaam op gang

01:32
De temperaturen waren lange tijd laag, en dus waren ook de bloesems laat.