Voor bloed en medicijnen

Test met 'medische droneverbinding' tussen Rotterdam en Zeeland

27 mei 2021 18:04 Aangepast: 27 mei 2021 18:06
Drone (archieffoto) Beeld © ANP

Zeeland krijgt in de toekomst mogelijk een 'medische droneverbinding' met het Erasmus MC in Rotterdam. Zo kunnen bloed en medicijnen sneller op hun plaats van bestemming worden gebracht.

Om te onderzoeken wat allemaal nodig is voor de vluchten, begint binnenkort een proef. In eerste instantie zullen er alleen korte vluchten worden uitgevoerd, tussen Rhoon en Oud-Beijerland, maar de bedoeling is dat de vluchten in de toekomst langer worden. De proef wordt uitgevoerd door de ANWB en PostNL, in opdracht van het Erasmus MC en bloedbank Sanquin.

Sneller, zeker in Zeeland

Het idee erachter is dat bloed en medicijnen met een drone sneller op de goede plek aankomen dan over de weg. In het bijzonder in Zeeland kan daarvan worden geprofiteerd: de provincie heeft weinig ziekenhuizen en als het lekker weer is, slibben de tweebaanswegen in de provincie al snel dicht.

"Als elke seconde telt, kunnen files en drukte op de weg ernstige gevolgen hebben", zeggen de betrokken organisaties. Bijkomend voordeel is dat drones duurzamer zijn dan vervoer over de weg. Tijdens de eerst testvluchten, die in nauw overleg met Luchtverkeersleiding Nederland zullen worden uitgevoerd, zijn nog geen medische spullen aan boord.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe regels voor drones: dit moet je doen om legaal te vliegen

Eerder begon de ANWB al een test met medische drones tussen Meppel en Zwolle. Dat was in opdracht van ziekenhuis Isala. De ervaringen uit die test zijn positief, maar dat betekent niet dat de proef in Zeeland niet nodig is, zeggen de ANWB en Sanquin. "Door op meerdere trajecten te ontwikkelen, bouwen we kennis op die nodig is om in de toekomst voor heel medisch Nederland te kunnen gaan vliegen."

Nog stappen nodig

Voordat medische drones reguliere vluchten zullen uitvoeren boven Nederland, moeten nog wel wat stappen worden gezet. "De techniek zal verder doorontwikkeld worden en de drones moeten veilig ingepast worden in het overige luchtverkeer. Ook moet de regelgeving nog verder ontwikkeld worden", sommen de organisaties op.

Uit proeven is al wel duidelijk geworden dat het lukt om bloed op de juiste temperatuur te vervoeren per drone. Tot en met juli worden in de nieuwe proef zo'n acht testvluchten gemaakt.

Bekijk ook: Spectaculaire droneshow in Dublin vanwege St. Patrick's Day

Drones worden voor verschillende doeleinden ingezet. In maart speelden 500 drones de hoofdrol in een Ierse show ter ere van de nationale feestdag St. Patrick's Day.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore