Ga naar de inhoud
Moord of doodslag

Groot verdriet en onbegrip na dood Renée (23): 'Dit is echt een nachtmerrie'

Renée op het rugbyveld. Beeld © Haagsche Rugby Club

De Haagsche Rugby Club (HRC) is in diepe rouw na de dood van clubgenoot, Renée. Een 41-jarige man wordt verdacht van het doden van Renée en het in brand steken van haar lichaam. "Ze is gewoon uit het leven gerukt, door toedoen van een ander. We zijn er kapot van."

Dat zegt haar trainer Bonni May tegen RTL Nieuws. De verslagenheid bij het damesteam is enorm. "Iedereen is heel verdrietig en aangeslagen. We zijn de hele dag met elkaar aan het bellen en appen over wat er gebeurd is."

Teamuitje

Gisteren organiseerde de rugbyclub een stille tocht. "Het was een initiatief van het team, maar uiteindelijk zijn er zo'n 300 mensen op afgekomen. Dat geeft natuurlijk steun, maar het hele gebeuren is gewoon in- en intriest."

Er is nog veel onduidelijk over wat er precies gebeurd is. Wel is bekend dat Renée zaterdag nog aanwezig was bij een uitje van haar rugbyteam, vertelt haar trainer. 

Nooit thuisgekomen

Na afloop van het uitje is Renée volgens hem kort naar een vriendin gegaan, en heeft ze zich daarna nog aangesloten bij een klein feestje bij een van de teamgenoten.

"Daarna zou ze naar huis gaan, maar daar is ze nooit aangekomen. Dat was de laatste keer dat we haar hebben gezien."

In brand gestoken

Zondagochtend vroeg werd haar lichaam gevonden na een brandmelding in de Doorniksestraat. Een paar uur later werd een 41-jarige man opgepakt in verband met haar dood.

Vandaag liet het Openbaar Ministerie in Den Haag weten dat hij verdacht wordt van doodslag of moord op Renée, en het in brand steken van haar lichaam.

Lief en energiek

"Een groter contrast kun je niet krijgen", zegt May. "Die zaterdag was zo'n geweldige dag. Renée was vrolijk en we hebben zo'n plezier gehad met het team. En nu is ze er niet meer."

Renée laat een grote leegte achter, vertelt Pieter Hoog, voorzitter van de club. "Ze was heel lief en energiek, en ze had heel veel passie. Ze was echt een topsporter. Eerst in het schaatsen, later is ze overgestapt op rugby." 

'Altijd een glimlach'

Ze had echt haar draai gevonden in het team, dat sinds 2018 in de eerste klasse speelt, vult trainer May aan. "Ze speelde op de wing, de buitenkant van het veld. Ze was héél erg snel en kon verschrikkelijk hard tackelen."

Maar buiten haar sportkwaliteiten, zal Renée ook vooral gemist worden om haar mooie karakter, vertelt hij.

"Sommige mensen stralen gewoon uit dat ze lief zijn. Renée was zo iemand. Ze had altijd begrip voor anderen, hielp waar nodig, was echt een steun en toeverlaat. En ze had altijd een glimlach op haar gezicht, zelfs als het wat minder ging. Ze was ontzettend vrolijk en enthousiast, en had heel veel energie. Een echte spring in het veld."

'Niet weer'

Haar dood komt als een grote schok, vertelt May. Hij hoorde het via zijn dochter. Renée had daar het afgelopen jaar gewoond en was nu in afwachting van haar nieuwe woning, die ze zelf had opgeknapt. "Ik schrok natuurlijk enorm. En ik dacht ook: 'niet weer'."

Afscheid
Lees ook:
Afscheid van vermoorde Ximena in Den Haag

Daarmee doelt hij op de dood van Ximena Pieterse. Ximena werd in 2012 op 15-jarige leeftijd doodgestoken. Ook zij speelde bij de Haagsche Rugby Club.

Ximena Pieterse

Het team waarin Renée speelde, Ladies Xtreme, werd destijds opgericht ter nagedachtenis aan Ximena. "Ximena is mijn nichtje, dus ik weet nog precies hoe dat is gegaan. En nu gebeurt dit. Het is echt een nachtmerrie."

Aankomende zondag zal er bij de wedstrijd van het eerste herenteam van HRC een minuut stilte gehouden worden. Ook zullen de heren spelen met de roze sokken van het damesteam, ter nagedachtenis aan Renée.

Dan
Lees ook:
Dan komt die brief op de deurmat: 'De moordenaar van je 15-jarige dochter mag op verlof'