Ga naar de inhoud
Conclusie na tests

Fieldlab: volle zalen zijn mogelijk, maar onder voorwaarden

Fieldlab Beeld © ANP

Volgens Fieldlab Evenementen is het mogelijk om meer mensen toe te laten bij evenementen, ook bij een hoog risiconiveau voor het coronavirus. Dat concludeert de organisatie na een aantal testevenementen die de afgelopen maanden werden gehouden.

Volgens de evenementensector zijn onder voorwaarden zelfs volle zalen of volle terreinen mogelijk, oftewel 'een 100 procent bezetting van de beschikbare capaciteit'. Volgens Fieldlab kan dat bij risiconiveau zorgelijk, het een na laagste niveau.

Testevenementen

De tests van de organisatie werden bijvoorbeeld gedaan bij een voorstelling van cabaretier Guido Weijers, een interland van het Nederlands elftal, festivals in Biddinghuizen, een marathon in Enschede en een concert in Den Haag.

Ook de kroegen gingen even open, bij wijze van test. Veel mensen waren geïnteresseerd. Maar is dat nou echt een experiment, of een feestje? Je ziet het in onderstaande video:

Experiment of feestje? 'Fieldlabs zijn een risico'

01:56

Over sommige evenementen was veel te doen. Bezoekers moesten zich vooraf laten testen op het coronavirus, en alleen mensen die negatief testten mochten naar binnen. Na afloop zouden de bezoekers zich ook laten testen, maar een aanzienlijk deel deed dit niet. Volgens Fieldlab Evenementen was dit ook niet nodig.

Songfestival en Oranjedag

Een van de testevenementen was het Eurovisie Songfestival, dat vorige week in Rotterdam werd gehouden. Daar mochten elke avond 3500 toeschouwers aanwezig zijn. Fieldlab wilde aanvankelijk niet zeggen hoeveel bezoekers daar eventueel besmet zijn geraakt. Dat gebeurt nu toch, maar pas over drie weken, als het bron- en contactonderzoek achter de rug is.

Ook de 538 Oranjedag op 24 april was bedoeld als Fieldlab, maar dat evenement werd gecanceld, nadat veel mensen zich hadden uitgesproken tegen het evenement. Een petitie tegen het evenement werd honderdduizenden keren ondertekend.

Goed nieuws voor MOJO

De conclusie die Fieldlab Evenementen trekt is goed nieuws voor concertorganisator MOJO. Wel moet er snel duidelijk worden wat dit concreet betekent voor de festivals en concerten deze zomer, stelt het bedrijf.

"Wij zijn ontzettend blij dat nu wetenschappelijk is aangetoond dat onder de juiste voorwaarden het wél mogelijk is om grootschalige evenementen door te laten gaan met de volledige capaciteit aan bezoekers en zonder de anderhalve meter aan te houden. Nu moet dit doorvertaald worden naar de routekaart", zegt de woordvoerder van MOJO tegen het ANP.

De organisator van onder meer Lowlands en Down The Rabbit Hole vraagt het kabinet om snelle duidelijkheid. "We hebben als branche al onze deadlines de hele tijd doorgeschoven, maar als we dit jaar nog een festivalzomer willen, moeten we nu echt wel weten waar we aan toe zijn."