Ga naar de inhoud
Eis opnieuw: 20 jaar cel en tbs

OM: doden Hümeyra was 'overduidelijk' moord, geen doodslag

Hümeyra werd in december 2018 door haar stalker doodgeschoten in de fietsenstalling bij haar school in Rotterdam.

Het doodschieten van de 16-jarige Rotterdamse scholiere Hümeyra in 2018 was moord, en geen doodslag, betoogt het OM vandaag in hoger beroep. De rechtbank heeft volgens de de advocaat-generaal een verkeerde beslissing genomen. "Met het vonnis is Hümeyra geen recht gedaan", aldus de aanklager.

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde schutter Bekir E. in 2019 tot veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag, terwijl het OM toen twintig jaar cel en tbs voor moord had geëist.

De rechtbank oordeelde toen dat er onvoldoende bewijs was voor een vooropgezet en doordacht plan. Het vonnis leidde destijds tot een golf van ontzetting op de publieke tribune:

Familie Hümeyra reageert woedend op vonnis

00:36
Op het raam van de publiekstribune werd geslagen en geschreeuwd toen de rechter Bekir E. veroordeelde tot 14 jaar cel en tbs voor doodslag.

"Dat het ging om doodslag en niet om moord was voor de nabestaanden, na alles wat ze hadden meegemaakt, onverteerbaar", aldus de advocaat-generaal vandaag.

E. schoot het meisje, dat hij langdurig stalkte, op 18 december 2018 van dichtbij met zeven kogels dood in de fietsenstalling van haar school, het Rotterdam Designcollege. Volgens het OM bewijzen de bewakingsbeelden van de school overduidelijk dat het ging om moord. De schokkende videobeelden waarop de schietpartij te zien is, zijn gisteren getoond aan het hof, dat voor deze zaak zitting houdt in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam.

'Hij was gekrengd'

Hümeyra werd veelvuldig door E. met de dood bedreigd, aldus het OM. Zo stuurde hij haar onder meer foto’s van het wapen dat hij had aangeschaft. Volgens het OM heeft hij het meisje bewust met een doorgeladen vuurwapen opgezocht op haar school. Volgens het OM koesterde E. wrok tegenover Hümeyra, nadat hij eerder was veroordeeld voor het stalken van haar: "Hij was gekrenkt."

"Uit niets blijkt dat hij werd overvallen of ergens door werd getriggerd", weerlegde het OM de conclusies uit het rechtbankvonnis. "Er was geen sprake van opwelling, hij ging planmatig te werk. 's Ochtends sprak hij leerlingen aan en vroeg ze hoe laat de school uitging. Hij was op precies het juiste tijdstip toen de leerlingen naar buiten kwamen. Hij heeft haar bewust opgezocht en schoot zeven keer."

'Rotterdamse
Lees ook:
'Rotterdamse agenten appten discriminerend over gedode Hümeyra'

Het OM eist vandaag in het hoger beroep daarom opnieuw twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Strafverzwarend

De advocaat-generaal, de aanklager, sprak vandaag in het hof van 'een brute en gruwelijke moord op een kwetsbaar slachtoffer'. Dat het gebeurde op klaarlichte dag op een school en in het bijzijn van veel leerlingen, werkt in de de visie van het OM strafverzwarend.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.