Soms naar ander ziekenhuis

Inhalen uitgestelde zorg kan tot begin volgend jaar duren

27 mei 2021 09:28 Aangepast: 27 mei 2021 10:14
(Archieffoto) Beeld © ANP

Het kan tot begin volgend jaar gaan duren voordat minder spoedeisende zorg helemaal is ingehaald. Dat meldt demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer.

De zorg wordt de komende tijd steeds verder opgeschaald. Als bij deze opschaling sprake is van schaarste gaat meer urgente zorg voor op minder urgente zorg.

Van Ark heeft in samenspraak met zorgorganisaties een plan opgesteld om de achterstand die de afgelopen maanden is ontstaan zo snel mogelijk in te lopen. Daarbij moet er ook ruimte zijn voor het zorgpersoneel om te herstellen van de zware inspanningen.

1,4 miljoen mensen niet doorverwezen

Ziekenhuizen hebben het afgelopen jaar de planbare zorg op een veel lager pitje moeten zetten om de toestroom van coronapatiënten te kunnen opvangen. Daardoor moesten veel operaties worden uitgesteld. Ook konden naar schatting 1,4 miljoen mensen met klachten niet worden doorverwezen naar een medisch specialist.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Enorme berg aan uitgestelde zorg: 140.000 mensen wachten op een operatie

Het streven is volgens Van Ark dat alle uitgestelde zorg nog dit jaar wordt ingehaald, 'met een mogelijke uitloop in de eerste maanden van 2022'. Patiënten worden door hun arts duidelijk geïnformeerd over wachttijden. Zorgverzekeraars kunnen patiënten helpen zodat zij op een andere plek wellicht sneller zorg kunnen behandeld.

Van Ark liet eerder tijdens een coronadebat in de Tweede Kamer al weten dat patiënten mogelijk naar een ander ziekenhuis moeten voor een inhaaloperatie.

Landelijke spreiding, net als bij corona

Net als bij de zorg voor coronapatiënten wordt landelijke spreiding toegepast. Hoe snel iemand kan worden geholpen mag niet afhankelijk zijn van zijn of haar woonplaats, aldus de minister.

Zie ook: zo gaat het Amphiaziekenhuis om met de wachtlijsten

Ook in het Amphia Ziekenhuis in Breda wordt het probleem met de uitgestelde zorg steeds groter.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore