Ga naar de inhoud
Meer dan 1000 mensen

Groot onderzoek bij Lyme-patiënten: deel kampt nog lang met klachten

Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Meestal verdwijnen klachten na behandeling met antibiotica. Beeld © iSock

Elk jaar lopen ongeveer 27.000 mensen in Nederland de ziekte van Lyme op. Dat gebeurt nadat ze zijn gebeten door een teek. Een deel herstelt volledig na behandeling met antibiotica, maar een klein deel van de patiënten houdt langere tijd last van klachten zoals vermoeidheid.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het RIVM en de academische ziekenhuizen Radboudumc en Amsterdam UMC. Het onderzoek liep van 2015 tot en met 2020 en is de grootste studie ooit naar aanhoudende klachten na behandeling voor de ziekte van Lyme. 

De onderzoekers volgden een jaar lang 1135 Lyme-patiënten. 27 procent van deze mensen bleven ook na behandeling me antibiotica langdurig vermoeid en hadden veel pijn. Ook hun concentratie was veel minder. Daardoor konden ze minder doen. Zulke klachten komen ook voor bij mensen zonder Lyme, maar minder vaak en minder ernstig.

'Klein maar substantieel deel'

Het RIVM vergeleek de Lyme-patiënten met een groep van 6500 mensen die geen Lyme hebben gehad, en daar had iets meer dan 20 procent zulke klachten. Een belangrijk verschil, aldus onderzoeker Kees van den Wijngaard. De langdurige klachten bij Lyme-patiënten lijken het gevolg te kunnen zijn van de ziekte van Lyme, 'echter wel bij een klein maar substantieel deel van de patiënten', aldus het RIVM. 

De uitkomsten van het onderzoek verschijnen vandaag in het medische wetenschapsblad The Lancet Regional Health.

Oppassen
Lees ook:
Oppassen voor teken: zo'n beest komt zelden alleen

"Er zijn veel Lyme-patiënten die ook zonder Lyme last zouden hebben gehad van deze klachten. Maar het verschil, dat zijn de mensen bij wie de klachten door Lyme lijken te komen en die er anders waarschijnlijk geen last van zouden hebben gehad. Per jaar gaat het waarschijnlijk om ruim 1000 tot 1500 mensen."

Moeite met traplopen

Door de klachten kunnen ex-Lyme-patiënten problemen krijgen in het dagelijks leven. Ze kunnen bijvoorbeeld moeite hebben met traplopen of een eind wandelen. Een uitje met het gezin of een bezoek aan vrienden of familie kan ook lastig zijn. Het onderzoek werd uitgevoerd voordat het coronavirus opdook in Nederland, benadrukt Van den Wijngaard.

Snel ingrijpen na klachten van een tekenbeet is ook belangrijk. Muzikant Pete Philly is iemand die lang last had van Lyme omdat het pas laat werd opgemerkt. In 2013 kreeg hij de diagnose, maar allang daarvoor had hij klachten:

Ziekte van Lyme: zo voorkom je ernstige klachten

04:07

De onderzoekers zijn nu bezig met vervolgonderzoek bij dezelfde proefpersonen. Daarin willen ze te weten komen of het verloop van een Lyme-besmetting kan worden voorspeld. "We kijken naar het immuunsysteem van mensen, hoe dat reageert op ziekteverwekkers. We kijken of mensen genetische aanleg hebben, we meten welke bacteriën we in hun lichaam kunnen vinden en we kijken naar het gedrag van mensen."

Ziekte van Lyme

Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Klachten kunnen vaak worden voorkomen na behandeling met antibiotica. Soms houden mensen onder meer voortdurende pijn, concentratieproblemen en vermoeidheid.

Als mensen een of meerdere teken hebben gevonden, moeten zij deze meteen verwijderen en de plek van de beet drie maanden in de gaten houden. Als er een ring- of vlekvormige uitslag ontstaat of koorts optreedt, adviseert het RIVM om naar de huisarts te gaan.

Zie ook: Boswachter Tim kreeg twee keer lyme: 'Wist ook niet dat het kon'

02:02
Twee keer heeft boswachter Tim de ziekte van Lyme gehad. Daarom waarschuwt hij mensen: als je in de tuin of in het bos bent geweest, controleer dan op teken.