'White House Rat'

Stuk muur met Banksy-rat brengt 380.000 euro op

26 mei 2021 20:07
De muurschildering van Banksy werd in Zwolle geveild. Beeld © ANP

Een muurschildering van 3 bij 3,5 meter van de roemruchte Britse kunstenaar Banksy heeft vanavond op een veiling in Zwolle 380.000 euro opgebracht. Het gaat om de White House Rat.

Die muurschildering werd in 2004 gemaakt voor de Liverpool Biennial, en werd eerder dit jaar met muur en al vanuit Groot-Brittannië naar Nederland overgebracht.

'Grootste werk' 

Volgens een woordvoerder van veilinghuis Hessink's in de Overijsselse hoofdstad is het het grootste werk van de artiest dat ooit ter veiling is aangeboden.

Het oorspronkelijke werk was nog groter, maar alleen het bovenlijf van de rat kon worden losgehaald. Hessink's verkocht al eerder enkele stukken straatkunst van Banksy voor eigenaren van huizen waarop de artiest had geschilderd.

Bird with Grenade

Zo werd in november vorig jaar het werk 'Bird with Grenade' verkocht. Aan wie? Dat bleef geheim. "Maar iedereen kent hem", vertelde de veilingmeester destijds in onderstaande video:

Openbaar

Banksy vindt dat de kunst die hij op openbare muren zet van iedereen is, maar daar denken eigenaren van de panden in kwestie toch vaak anders over, aldus het veilinghuis eerder.

Het is vaak moeilijk om te zeggen of een Banksy echt is, maar over de rat heeft Hessink 's totaal geen twijfel. Dit werk staat vanaf het begin bekend als een echte Banksy.

Vernietigd

De veiling zou eigenlijk gisteravond zijn maar moest worden verzet naar vanavond. Er waren technische problemen en daardoor kon niet iedereen (online) bieden.

In oktober 2018 doken bizarre beelden op uit veilinghuis Sotheby's. Een kunstwerk Banksy werd daar verkocht voor 1,2 miljoen, maar vernietigde zichzelf meteen daarna op ingenieuze wijze. De beelden zie je hieronder:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore