Ga naar de inhoud
Tv-aanbieders

Viaplay maakt het voor de echte sportliefhebber nóg lastiger (en duurder)

Formule 1-coureur Max Verstappen. Beeld © Archieffoto ANP

Ben je een echte sportfanaat? Of zet je alleen de tv aan voor de grote wedstrijden en toernooien? Het maakt ook eigenlijk niet uit. Het is steeds onoverzichtelijker naar welke (betaalde) zender je moet schakelen. Helemaal nu een Scandinavisch bedrijf de uitzendrechten heeft gekocht van allerlei sportcompetities, zoals de Formule 1.

Vroeger was het overzichtelijk: als je sport wilde kijken op tv hoefde je alleen maar te zappen naar één van de tien zenders. Inmiddels zijn er tal van nieuwe spelers op de markt waar je aparte abonnementen voor moet nemen.

Moeilijk kiezen

Welk abonnement moet je nou nemen? "Dat is moeilijk te zeggen", zegt Gerard Spierenburg van de Consumentenbond. Het hangt van veel zaken af. Welke sport vind je belangrijk, tegen welke prijs? Ligt er glasvezel voor je deur? "Doordat veel aanbieders een pakket aanbieden met internet en bellen is het allemaal nog lastiger te vergelijken. Ik zou er maar een avondje voor gaan zitten." De Consumentenbond biedt een handige vergelijkingstool als startpunt.

Bij het maken van een keuze is het goed om te weten hoe de sportrechten per aanbieder de komende jaren zijn geregeld. We belichten de laatste ontwikkelingen:

Formule 1 gaat naar Viaplay

Het opvallendste nieuws deze maand is dat de Formule 1 gaat verhuizen naar een nieuwe speler op de markt. Vanaf 2022 gaat de Formule 1 van Ziggo naar Viaplay. 

Viawat? Viaplay kennen we in Nederland nog niet, maar dat zal niet lang meer duren. Het is de streamingsdienst voor de Scandinavische landen en sinds kort ook voor de Baltische staten. Viaplay valt onder de Nordic Entertainment Group (NENT).

Zweedse
Lees ook:
Zweedse streamingdienst gaat Formule 1 in Nederland uitzenden

Het is voor deze Scandinavische partij een slimme manier om 'een stok tussen de deur' te krijgen in de Nederlandse markt, zegt verslaggever Harm Teunis van RTL Z. Een lokkertje dus eigenlijk. Want Viaplay gaat meer uitzenden dan alleen sport en zou zomaar een concurrent kunnen worden van Netflix, Videoland en Disney. "We gaan ook Nederlandse originals produceren, series en films speciaal voor Viaplay", zegt topman Anders Jensen in dit interview.

Het bedrijf heeft Nederland uitgekozen om uit te breiden omdat het één van de beste internetinfrastructuren ter wereld heeft. "Streaming wordt er omarmd en veel gebruikt. Maar is nog steeds veel groei te pakken."

Ook darts en Bundesliga

Opvallend is dat Viaplay de eerste streamingdienst is die vol inzet op sport. Naast Formule 1 hebben ze ook de uitzendrechten gekocht van alle grote dartstoernooien van PDC, jarenlang bij RTL te zien. Ook is de Duitse Bundesliga straks te zien bij Viaplay. En mogelijk komt er nog meer aan. "We kijken naar allerlei soorten (sport)rechten die beschikbaar komen."

10, 20 euro?

Wat een abonnement op Viaplay in Nederland gaat kosten, maakt het bedrijf later bekend. In Zweden kost een abonnement omgerekend bijna 50 euro per maand. "In Nederland zal het significant lager liggen", belooft topman Jensen. In andere landen waar het bedrijf net actief is, rekent het overigens 9,99 euro.

Voormalig coureur Robert Doornbos, nu werkzaam bij Ziggo, denkt aan een hoger bedrag, zei hij bij de talkshow Beau: "Je kan tussen de regels doorlezen dat hij naar de 20, 25 euro per maand gaat. Dat is voor een hoop mensen veel geld." Zeker als je bedenkt dat de Formule 1 voor alle Ziggo-klanten nu gratis is. Voor mensen die bij een andere provider zitten, biedt Ziggo het Ziggo Sport-pakket aan van zo'n 15 euro.

Dat Formule 1 bij 'zijn' zender verdwijnt, was 'wel een klappertje'. "De tv-rechten gaan naar de hoogste bieder", legt hij uit. "Het is blind pitchen, je weet niet wat de concurrent biedt." Volgens Doornbos hebben Ziggo/Vodafone veel meer geboden dan in het verleden om te kunnen meedoen. Maar het was niet genoeg.

Overigens worden zes Formule 1-races gratis beschikbaar gesteld, waaronder de GP van Nederland op Zandvoort.

Bekijk ook: We komen om in de streamingdiensten, en dit is de nieuwste

01:55
Het van oorsprong Zweedse Viaplay heeft daarbij één belangrijke troef in handen. Ze hebben de uitzendrechten van de Formule 1 gekocht.

Voetbal verspreid over alle zenders

Voetbal dan, die andere grote sport. Wie (een beetje) van voetbal houdt, zal moeten blijven schakelen tussen een hoop zenders. De belangrijkste voetbalwedstrijden en toernooien per zender:

ESPN

Bij ESPN van Disney, het vroegere Fox Sports, zit je voorlopig goed voor Nederlandse voetbalcompetities. De Eredivisie-rechten zijn nog tot 2025 in handen van ESPN. Wat je daarvoor betaalt? Dat is dan weer ingewikkeld. Het hangt af van bij welke tv-aanbieder je klant bent. Bij sommige pakketten krijg je het er (deels) gratis bij.

Ziggo Sport

Voor buitenlands voetbal zul je voor een deel naar Ziggo Sport van VodafoneZiggo moeten gaan. Hier wordt de Premier League en de Primera División uitgezonden. De kosten van Ziggo Sport zijn variabel. Het hangt ervan af welke tv-provider je hebt.

NOS, RTL en Talpa

Ook voetbal kijken op de oude vertrouwde zenders blijft mogelijk. Dat heeft deels te maken met de Mediawet uit 2008. Daarin staat dat evenementen die van aanzienlijk belang zijn voor de samenleving op een open televisieprogrammakanaal moeten worden verspreid. Het gaat om bijvoorbeeld de Champions League en de Europa League, maar ook om interlands en de EK's en WK's.

Voor de sportliefhebber die weinig wil betalen, is het verstandig om die lijst te bekijken voordat een (duur) abonnement wordt afgesloten. Van de Elfstedentocht (je weet maar nooit) tot de finale van Wimbledon: de sportwedstrijden op de lijst worden sowieso op het open kanaal uitgezonden.

Voor de volledigheid: de uitzendrechten van het EK 2021 zijn toegewezen aan de NOS. RTL heeft de uitzendrechten van de Champions League voor drie jaar binnengehaald (ze waren de afgelopen jaren te zien bij één van de Talpa-zenders). De Europa League en de nieuwe Europa Conference League verhuizen van RTL naar Talpa (SBS, Veronica, Net5).

En tennis, wielrennen?

Maar waar kijk je dan tennis, of wielrennen? Het is haast niet te doen om een overzicht te maken voor alle sporten. Voor tennis kun je bij Eurosport terecht, daar is bijvoorbeeld Wimbledon te zien. Maar ook Ziggo Sport zendt tennis uit, net als hockey, rugby, veldrijden, basketbal en handbal.

Bij Eurosport, dat dan weer onderdeel is van Discovery, kun je terecht voor veel meer sporten. De Giro d’Italia en en andere wielerklassiekers zijn hier tot en met 2025 te zien. Evenals motorsporten, de kleinere olympische sporten en snooker.

Olympische Spelen

Over Eurosport gesproken: hier liggen ook de Europese televisierechten voor de Olympische Spelen van dit jaar en ook die van 2022 en 2024. De NOS heeft een sublicentie.

Kortom: het wordt er allemaal niet overzichtelijker van, al die sportzenders. Het is onmogelijk te zeggen of het voor de sportkijker duurder of goedkoper wordt. Het hangt er allemaal vanaf waar je interesses liggen. 

'Ik ga niet nóg een abo nemen, de groeten'

Diegene die álles wil zien, is in ieder geval wel de pineut. Op sociale media zijn de echte sportfans dan ook niet blij.