Stickers op deur

OM doet onderzoek naar Vizier op Links: 'Intimidatie wordt niet getolereerd'

26 mei 2021 02:59 Aangepast: 26 mei 2021 04:56
Minister Wouter Koolmees, ter illustratie. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek naar de actiegroep Vizier op Links. Eerder dit jaar kregen mensen stickers van Vizier op Links tegen hun huis geplakt waarop stond dat ze in de gaten worden gehouden. "Intimidatie en bedreiging wordt niet getolereerd."

Dat vertelde demissionair minister van Integratie, Wouter Koolmees, gisteravond tijdens een debat in de Tweede Kamer. Er zijn meerdere aangiften tegen Vizier op Links gedaan naar aanleiding van de stickeractie.

'Intimiderend en grensoverschrijdend'

Universiteitenkoepel VSNU noemde de actie van Vizier op Links eerder dit jaar al 'onacceptabel en verwerpelijk'. Een Leidse universitair docent vond zo'n sticker aan zijn gevel, net als GroenLinks-politicus Huub Bellemakers, politiek adviseur van ontwikkelingsorganisatie Cordaid Paul van den Berg en universitair docent Nadia Bouras.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sticker met 'geobserveerde locatie' op je voordeur: 'Doodeng'

Ook Twitter nam eerder al maatregelen en schrapte het account van Vizier op Links. Het account was 'in strijd met de Twitter-regels'.

Minister Koolmees noemde de stickeractie gisteravond 'intimiderend en normoverschrijdend'. Koolmees zegt dat er 'langs verschillende wegen' aandacht is voor extreemrechts.

Terrorismebestrijding

Vizier op Links wordt inmiddels ook genoemd in het dreigingsbeeld van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Dat het OM nu onderzoek doet, is volgens Koolmees een teken dat er 'wel degelijk gehandeld wordt' als dit soort intimidatie zich voordoet.

'Moet het eerst misgaan?'

SP-Kamerlid Renske Leijten zei tijdens het debat dat er nu 'te weinig aandacht is' voor gevaar vanuit extreemrechtse hoek. Ze maakte de vergelijking met een aanslag in Christchurch in Nieuw-Zeeland. Daar kwamen twee jaar geleden in een moskee 51 mensen om het leven door een rechtsextremist.

"Moet het eerst faliekant misgaan voordat we zien dat het een groot probleem is?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vijf vragen over de extreemrechtse dreiging in Nederland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore