Ook kleur trein verandert

NS en ProRail nemen maatregelen bij 28 onbewaakte spoorwegovergangen

25 mei 2021 17:46
Werkzaamheden aan het spoor bij Hooghalen. Beeld © ProRail

De NS en ProRail hebben bij 28 onbeveiligde spoorwegovergangen maatregelen genomen. Het gaat om onbewaakte overgangen waar veel zwaar wegverkeer oversteekt en het risico op ongelukken groot is.

De maatregelen zijn voor een deel tijdelijk, zoals een snelheidsbeperking, en voor een deel definitief, zoals het opheffen van de overweg. De tijdelijke maatregelen blijven totdat er definitieve maatregelen zijn.

Zware voertuigen

Bij twintig niet-actief beveiligde spoorwegovergangen (nabo's) zijn tijdelijke snelheidsbeperkingen opgelegd. Zeven zijn er afgesloten of opgeheven, en bij één overgang mag alleen worden overgestoken met de zogenoemde 'procedure bijzondere oversteek'. Zware voertuigen moeten dan hun oversteek vooraf melden bij ProRail.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeven doden later: gevaarlijke spoorovergangen nog steeds niet dicht

In het hele reizigersnet liggen 277 nabo's. Daar zijn er 137 bij waarvan zwaar verkeer gebruikmaakt.

De maatregelen volgden op het afgeronde onderzoek naar het dodelijke ongeval bij de spoorwegovergang in het Drentse Hooghalen in mei 2020. Toen kwam een sprinter van de NS in botsing met een zwaar landbouwvoertuig. Daarbij kwam de treinmachinist om het leven.

Ook kleur trein aanpassen

Naast de maatregelen bij de overgangen wordt ook de kleurstelling aangepast van de soort sprinter die bij het ongeluk betrokken was. "Ook al voldeed de betreffende sprinter (SNG) qua kleurstelling aan de Europese normen, het contrast met de omgeving (zoals de buitenlucht) kon groter", zegt de NS.

Zo'n honderdvijftig treinstellen krijgen in plaats van de donkerblauwe baan aan de voorkant een gele kleur.

Bekijk ook: Te laat geplaatste hekken bij overweg kostten Leon het leven

In maart verongelukte maaltijdbezorger Leon in Zenderen bij een overweg die niet actief werd beveiligd. Er waren wel maatregelen aangekondigd, maar die kwamen voor hem te laat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore