Goed voor de natuur

Heel natte maand mei – maar bestaat er zoiets als te veel regen?

25 mei 2021 20:22 Aangepast: 26 mei 2021 07:33
Een hoosbui in Ameland Beeld © ANP

Regen: de maand mei bracht vooral veel regen. Voor de zonliefhebber een bittere pil, maar voor de natuur een welkome afwisseling. Na jaren van droogte is dit koele en natte weer de perfecte kans om te herstellen van de afgelopen drie jaar. Maar bestaat er ook zoiets als te veel regen?

Want dat we de afgelopen jaren droge zomers hebben gehad, is bekend. Dit zorgde voor een waslijst aan problemen, zoals een laag grondwaterpeil en daardoor watertekorten voor landbouw en natuur. Maar ook bijvoorbeeld drinkwatertekorten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drinkwaterproblemen in Nederland: hoe kan dat?

De regen van de afgelopen tijd heeft er volgens meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar voor gezorgd dat de grondwaterstanden eindelijk min of meer hersteld zijn.

Hij houdt wel een slag om de arm: "Het ziet er lekker fris, mooi, groen uit buiten, maar de natuur heeft eigenlijk meer tijd nodig dan een jaar om goed te herstellen. Laten we dan ook hopen dat het deze zomer vooral in de nacht regent en overdag lekker de zon schijnt."

Te nat?

Een flinke opsteker voor de natuur dus. En een veel nattere maand dan normaal, maar bestaat er zoiets als te nat weer in Nederland?

Het korte antwoord is ja en nee, vertelt hydroloog Rob van Dongen van Staatsbosbeheer. "Als we het over de natuur hebben, dan is het eigenlijk nooit voorgekomen. Je kan in stedelijke gebieden misschien wel overlast hebben door te veel regen. Maar het grootste gedeelte van de natuur kan daar tegen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog even doorbijten: er komt warm en zonnig weer aan

Het Nederlandse watersysteem is tegenwoordig vooral ingesteld op het afvoeren van water. Om problemen van wateroverlast tegen te gaan.

"Vroeger was Nederland een spons en nam het heel veel water op. Wat dan bewaard bleef voor drogere periodes. Maar doordat wij bijvoorbeeld veel sloten hebben gegraven, is het nu een vergiet", vertelt Van Dongen.

Extreme gevallen

Ruud Bartholomeus, wetenschapper ecohydrologie bij wateronderzoeksinstituut KWR, dat onderzoek doet naar water in Nederland, is ook van mening dat de regen van de afgelopen tijd een flinke opsteker is voor de natuur. Maar hij benadrukt wel dat in extreme gevallen regen ook voor overlast kan zorgen.

"In 2016 hadden we bijvoorbeeld een extreem natte zomer, hierdoor ontstonden forse schades aan landbouwgrond. Daar is nu nog geen sprake van, maar het zou kunnen voorkomen."

Bijsturen

Volgens Bartholomeus is het de komende jaren belangrijk om scherp bij te blijven sturen in het waterbeheer. "We hadden een paar jaar terug een hele natte zomer en daarna extreem droge zomers. Het wordt tijd om wat meer risico te nemen en het wat natter te laten worden na al die droge zomers, maar de afweging tussen teveel en te weinig water blijft een dilemma."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore