'Jerry Springer-show'

Proces 'Godfather Brabantse onderwereld' gaat zonder verdachten verder

25 mei 2021 14:33 Aangepast: 25 mei 2021 14:38
Afzettingen bij een woonwagenkamp in Oss, eind 2019. Bij de actie werd Martien R. opgepakt Beeld © ANP / Roland Heitink

De zaak tegen Ossenaar Martien R., die ervan wordt verdacht dat hij een crimineel familienetwerk leidt dat vanaf 2018 op grote schaal handelde in cocaïne en wapens, gaat zonder een groot deel van de verdachten verder. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch besloten.

De verdachten die niet meer komen, hebben ook hun advocaten opgedragen niet meer voor de rechtbank te verschijnen.

'Geen eerlijk proces'

Vermeend drugs- en wapenhandelaar R. en een aantal van zijn 14 medeverdachten wilden niet meer verschijnen in de rechtszaal omdat er in hun ogen geen sprake is van een eerlijk proces. Vrijdag besloot R., ook wel de 'Godfather van de Brabanse onderwereld' genoemd, als eerste tot de boycot.

Vandaag sloten zes andere verdachten zich bij dat besluit aan. Ze spraken van een 'schijnproces', een 'circus' en een 'Jerry Springer-show'. De advocaat van zoon Anton R. van Martien: "De rechtbank volgt het Openbaar Ministerie bij alles wat ze wil en stelt. Het vonnis ligt volgens mijn cliënt al klaar." Ook andere verdachten hebben al aangekondigd zich later bij de boycot aan te sluiten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Godfather' Martien R. ontkent drugshandel tijdens joviale zitting

'Procesgang gegijzeld'

Het Openbaar Ministerie drong er bij de rechter op aan het proces toch voort te zetten, ook als de verdachten daarbij niet aanwezig wilden zijn. "Het kan niet zo zijn dat de voortgang van de rechtszaak op deze wijze kan worden gegijzeld", zei de officier van justitie. 

De rechtbank vroeg vanmorgen alle verdachten nadrukkelijk of ze wisten wat de consequentie was van hun besluit. De officier oordeelde daarop dat de verdachten 'ondubbelzinnig, bewust en vrijwillig besloten om niet meer te verschijnen'. 

Bekijk ook: Martien R. en handlangers staan voor de rechter

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore