Ga naar de inhoud
Advies aangepast

Leervertraging door corona: lagere score op eindtoets groep 8

Leerlingen doen de Centrale Eindtoets. Beeld © ANP

De kinderen in groep 8 van de basisschool die dit jaar de Centrale Eindtoets hebben gedaan, haalden het laagste resultaat in vijf jaar tijd. Volgens het College voor Toetsen en Examens is er sprake 'van een kleine, maar aantoonbare leervertraging' vanwege de coronamaatregelen.

De gemiddelde score dit jaar was 535. De scores lopen van 501 tot 550.

Advies aangepast

Het college heeft in de adviezen aan de kinderen welk soort middelbare school het beste bij ze past, rekening gehouden met mindere resultaten als gevolg van de coronapandemie. De grenzen zijn iets verschoven.

Zo krijgt een kind met een score van 539 nu een advies havo/vwo. Twee jaar geleden zou een kind met die score een vmbo-tl/havo-advies hebben gekregen. Een kind met een score van 544 krijgt geen havo/vwo-advies, maar vwo.

Leerlingen
Lees ook:
Leerlingen groep 8 kregen lager schooladvies door schrappen eindtoets

Eerder gaven de basisscholen al een advies aan leerlingen en hun ouders welk type brugklas het beste bij het kind zou passen. Als het kind beter scoort op de eindtoets, moet de school opnieuw naar het eerdere advies kijken. Het kan zijn dat de school dan alsnog een hoger advies geeft.

De eindtoets ging vorig jaar niet door vanwege de coronacrisis. Het jaar ervoor, in 2019, scoorden de achtstegroepers gemiddeld 536,1. In 2017 en 2018 was de gemiddelde score 535,6, in 2016 534,9.

Bekijk ook: Kwart basisschoolleerlingen kan niet goed schrijven

01:28
Ruim een kwart van de leerlingen schrijft aan het eind van de basisschool niet goed genoeg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore