Tientallen organisaties

'Reddingsboei' voor klimaat naar informateur Hamer: aanpak heeft haast

25 mei 2021 11:52 Aangepast: 25 mei 2021 11:52
Informateur Mariëtte Hamer op het Binnenhof, 14 mei 2021. Beeld © ANP

Informateur Mariëtte Hamer krijgt vandaag een duidelijke boodschap: een nieuw kabinet moet snel handelen om de klimaatdoelen van Parijs te halen. In een brief aan Hamer dragen 58 organisaties en tientallen wetenschappers, kunstenaars en andere belangrijke personen oplossingen aan.

Op 12 mei is Mariëtte Hamer aangewezen als de nieuwe informateur voor de Tweede Kamer. Haar taak is om in drie weken politieke overeenstemming te vinden op dringende grote thema’s die kunnen leiden tot een regeerakkoord. Klimaat is daarbij onmisbaar.

Reddingsboei

Er is haast geboden, staat er in de brief. De betrokkenen noemen hun oplossing dan ook 'een reddingsboei'. Volgens initiatiefnemer Femke Sleegers moet 'oncontroleerbare klimaatontwrichting worden voorkomen'. "De ideeën en initiatieven in de samenleving zijn er al. Het nieuwe kabinet moet nu concrete maatregelen nemen om ze in een stroomversnelling te brengen."

De brief wijst Hamer op de strategie van 'social tipping points'. Dat zijn snelle maatschappelijke en economische veranderingen die via een kettingreactie de broeikasgasuitstoot sterk verminderen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Google Earth toont klimaatverandering met nieuwe 'tijdreisfunctie'

Voorbeelden daarvan zijn stoppen met subsidies aan de fossiele industrie, pensioenfondsen, klimaateducatie en decentralisatie van het energiesysteem. Maar ook burgerinitiatieven kunnen bijdragen.

De wetenschappers in de brief geven aan dat de klimaatcrisis te vergelijken is met de Titanic-ramp. De kapitein had toen één minuut om de ramp af te wenden. Na die minuut was alles wat hij probeerde vergeefs, 'omdat - hoe hard hij ook aan het roer zou hangen - het schip niet meer op tijd zou draaien'. "In die situatie bevinden wij ons nu ook met klimaatverandering. We moeten nu sturen", zegt Sleegers.

Onder andere Milieudefensie, Urgenda, Climate Cleanup, onderzoeksinstituut DRIFT en Fossielvrij Onderwijs scharen zich achter deze oproep. Daarnaast ondertekenden tientallen individuen de brief.

Bekijk ook: De warme oceaanstroom vertraagt

De aanvoer van warm oceaanwater richting ons land is niet langer een zekerheidje. Wat betekent het voor ons?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore