Ga naar de inhoud
20 graden

Nog even doorbijten: er komt warm en zonnig weer aan

Een terras in Rotterdam. Beeld © ANP

Het is nog even afzien voor mensen die niet van regen houden, maar aan het eind van deze week wordt het eindelijk droog én warm. Aankomend weekend kunnen we zelfs de 20 graden aantikken.

Het weer is de laatste tijd op z'n minst wisselvallig te noemen. En dat houdt de komende drie dagen nog aan, zegt meteoroloog Brian Verhoeven van Buienradar. "Het wordt vandaag best wel een dynamisch dagje."

Onweersbuien

Er trekt eerst een regenzone over, waarna het even opklaart. "Maar dat betekent niet dat we het dan ook hebben gehad. De opklaringen en zon geven energie voor een sessie met felle buien, die aan het eind van de middag vanuit het zuidwesten ons land binnentrekken en gepaard kunnen gaan met hagel, onweer en windstoten." Het wordt maximaal een graad of 14.

Het KNMI heeft voor de zuidelijke provincies vanaf het eind van de middag code geel afgegeven vanwege het onweer. Ook morgen in de loop van de dag trekken er onweersbuien over en volgens Verhoeven zijn dat eveneens stevige buien met windstoten om rekening mee te houden. Het wordt maximaal zo'n 13 graden.

"Het wisselvallige weer is voor ons niet zo fijn, omdat we de meeste dagen niet op het terras kunnen zitten zonder te vrezen voor een bui", zegt hij. "Maar de natuur gaat er echt heel goed op."

Deze lente staat dan ook in fel contrast met die van vorig jaar. "Toen was het warm, zonnig en kurkdroog. Dat vinden veel Nederlanders fijn, maar is voor de natuur slecht. Het grondwater was, mede door een achterstand in neerslag van de voorgaande jaren, veel te laag en er ontstonden natuurbranden, zoals in Deurnese Peel."

Brand
Lees ook:
Brand in de Peel grootste natuurbrand ooit in Nederland

Droog en zonnig

Na drie dagen grijs en nat weer wordt het donderdag droger en vanaf vrijdag is het vrijwel overal droog. Er staat minder wind, er is meer zon en de temperatuur gaat vanaf donderdag langzaam omhoog. "In het weekend gaat het richting de 20 graden. Het wordt sowieso een stuk aangenamer dan nu, doordat er meer zon is en minder wind."

En tover je zonnebrand vast uit de kast, waarschuwt Verhoeven. "Het is eind mei en de zon is best fel. Als die veel gaat schijnen, moeten we ons weer insmeren. Na een koude periode kunnen we ons daarin nog weleens vergissen." 

Minister
Lees ook:
Minister Grapperhaus waarschuwt over negeren regels terras: 'Doe het nou niet'