'Ongegronde beweringen'

Directeur viruslab Wuhan: berichten over zieke medewerkers zijn leugens

24 mei 2021 09:57
Medewerkers van een laboratorium in Wuhan Beeld © AP

'Een regelrechte leugen die uit het niets kwam'. Zo noemt de directeur van een laboratorium van het Wuhan Institute of Virology de bewering van Amerikaanse inlichtingendiensten dat zijn medewerkers in november 2019 ziek zijn geworden als gevolg van een mogelijke uitbraak van het coronavirus.

Hij reageert op een artikel van The Wall Street Journal over het lab waar onderzoek werd gedaan naar pathogene virussen, zoals het coronavirus.

Ongegronde beweringen

In het verhaal, waarvoor een beroep is gedaan op een niet eerder gepubliceerd rapport uit de laatste dagen van de regering van de Amerikaanse president Donald Trump, werd gesteld dat verschillende onderzoekers van het lab in de herfst van 2019 ziek werden met symptomen die leken op zowel Covid-19 als gewone seizoensziekten.

"Die beweringen zijn ongegrond", zegt directeur Yuan Zhiming in de Chinese krant Global Times. "Het lab is niet op de hoogte geweest van deze situatie, en ik weet niet eens waar dergelijke informatie vandaan komt," vertelde de Chinese onderzoeker aan de krant.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Trump: 'Bewijs dat coronavirus uit lab in Wuhan komt'

Geen openheid van zaken

Een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wees eerder uit dat het virus waarschijnlijk niet uit een laboratorium afkomstig is, maar van dieren.

Er kwam veel kritiek op dat onderzoek, omdat China niet genoeg openheid van zaken zou hebben gegeven. De huidige virusuitbraak begon in Wuhan en verspreidde zich over de hele wereld.

Bekijk ook: Viroloog Koopmans na twee weken uit quarantaine in Wuhan

Viroloog Marion Koopmans doet onderzoek naar de herkomst van het coronavirus in Wuhan. Samen met een team van de WHO vertrok ze eerder deze maand naar China. Bij aankomst moesten zij en haar collega's eerst twee weken verplicht in quarantaine.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore