Ga naar de inhoud
45 cent per stem

Klachten over ongeldige stemmen songfestival: 'Dit is heel stom'

Beeld © AFP

'Bedankt voor uw stem. Helaas is de voting al afgelopen'. Die boodschap kregen verschillende mensen gisteren nadat ze gestemd hadden op een deelnemer aan het Eurovisiesongfestival, terwijl ze binnen het tijdslot van 23.00 tot 23.45 uur stemden.

Twitter ontploft daarom van de klachten. Twitteraars sturen screenshots van de sms'jes waarin staat dat hun stemmen niet tellen. De AVROTROS verwijst voor een reactie naar de European Broadcasting Union (EBU), die het songfestival mede organiseerde. De EBU was de hele ochtend onbereikbaar voor commentaar.

Een van de stemmers is Matty Linders. Het dansje van Litouwen vond ze geweldig, Zwitserland fantastisch en 'de man met de hoed uit Portugal' heel mooi. 

"Normaal stem ik op één land. Deze keer vond ik ze zo leuk dat ik op alle drie stemde, voor 45 cent per stem. Ik hoopte zo iets te betekenen." Maar die stemmen kwamen dus niet door. 

Deze
Lees ook:
Deze landen gaven Nederland punten op het Songfestival

Daar kwam ze vanmorgen pas achter. "Ik dacht gisteren nog: de bevestiging van mijn stem komt vast later. Maar vanmorgen zag ik dat ze alle drie niet meetelden. Dat is niet zo netjes."

Terwijl ze ruim op tijd stemde, zegt ze. "Als het last minute was geweest, kan ik het me nog wel voorstellen. Maar ik was duidelijk binnen de tijd."

Jeangu
Lees ook:
Jeangu Macrooy teleurgesteld maar dankbaar voor het avontuur

Bij Kees Joosten kwamen vanmorgen ook nog sms'jes binnen over ongeldige stemmen, zag hij toen hij zijn telefoon om 7.18 uur aanzette. Hij stemde negen keer, ruim binnen de tijd. Vooral op Frankrijk, maar ook op Malta, San Marino en Bulgarije. Slechts drie stemmen telden mee. 

"Mooie boel, dacht ik toen ik het zag. Het Songfestival was leuk, maar ik vond het winnende Italië niet het meest geweldige nummer hebben. En dan zie je dat jouw stemmen niet eens zijn doorgekomen. Mijn vriendin en familie hadden dat ook."

Bekijk ook: Moeder Jeangu: 'Songfestival is echt het kroontje op alles'

03:44
eangu Macrooy vertegenwoordigde Nederland met een bijzonder lied, een eerbetoon aan Suriname.

Hij wil zijn geld niet terug. "Het ging wel even door mijn hoofd. Ik heb 3 euro betaald. Dat is wel stom. Maar later dacht ik: laat gaan. Ik zou überhaupt niet weten bij wie ik moet zijn."

Hij is wel benieuwd waar het geld blijft hangen. "En als het in Rotterdam blijft, denk ik: prima, ze hebben hard gewerkt.  Ze hebben het zo goed, zo geweldig en zo intensief gedaan."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS

Ook Karin van Captandum stemde vaak: twaalf keer op Frankrijk. Ze kreeg tot 5 uur vanmorgen nog berichten. Zeven stemmen werden ongeldig verklaard. Ze hoeft haar geld niet terug. "Het gaat mij niet om het geld. Ik vind het jammer áls Frankrijk had kunnen winnen."

De niet getelde stemmen zouden overigens geen invloed hebben op de uitslag als dit alleen in Nederland speelt, want Nederland gaf het hoogste mogelijke aantal punten aan Frankrijk, dat op plek 2 eindigde. Maar Karin vind het wel 'heel jammer'. "Ik vind dat een kleine smet op iets geweldigs wat Nederland heeft neergezet."

Beschuldiging
Lees ook:
Beschuldiging van drugsgebruik 'schokt' winnaar songfestival