Ga naar de inhoud
Spannende ontknoping

Italië wint het Eurovisiesongfestival, Nederland 23e

Måneskin sleepte voor Italië de winst binnen. Beeld © ANP

Italië heeft het songfestival gewonnen met het nummer Zitti e buoni. Het bleef lang spannend, maar het Italiaanse Måneskin trok aan het langste eind. Nederland haalde slechts 11 punten en eindigde 23e.

Het bleef tot de laatste seconde spannend, want het uitdelen van de punten gebeurde in twee delen. Eerst kwamen de punten die de vakjury's van alle landen hadden uitgedeeld. Daarbij scoorde Zwitserland het beste met 267 punten. Maar Frankrijk volgde met 248 punten, Malta en Italië bleven in de buurt met 208 en 206 punten. 

Daarna kwamen de stemmen van het publiek, waar nog een paar flinke verrassingen bij zaten. Zo kregen Finland en Oekraine veel punten, terwijl beide landen niet enorm veel punten van de vakjury's kregen. Malta kreeg dan weer weinig punten van het publiek, terwijl het land hoog scoorde bij de jury's. Voor Italië zorgde de publieksstemmen voor de doorslag, het land kreeg maar liefst 318 punten en stond in één klap bovenaan.  

Bedrijven
Lees ook:
Bedrijven blij met songfestival als visitekaartje aan de wereld

Engeland werd de grote verliezer van de avond. James Newman kreeg namens dat land 0 punten van de vakjury's en 0 punten van het publiek. Opvallend genoeg kregen vier van de direct geplaatste landen geen punten van het publiek. Naast Verenigd Koninkrijk, kregen ook Spanje, Duitsland en Nederland geen publiekspunten.  

Corona drukte nauwelijks stempel

De 26 deelnemende artiesten hebben lang moeten wachten, want vorig jaar ging het Eurovisiesongfestival door het coronavirus niet door. Dit jaar kon het wel doorgaan, maar met strenge maatregelen en beperkt publiek. Toch was daar weinig van te merken: het publiek was als vanouds aanwezig en de acts zetten stuk voor stuk een spectaculaire show neer. Alleen IJsland moest vanwege een besmetting afhaken, van dat land werden de repetitiebeelden uitgezonden. 

Zoals het hoort bij het Eurovisiesongfestival liepen de inzendingen enorm uiteen. Het ging van een Franse chanson tot Italiaanse hardrock en van grappige IJslanders tot een Zwitserse powerballad. 

Veel Nederlandse inbreng

Tussen de nummers door waren er veel beelden van Nederland te zien en natuurlijk werd ook Rotterdam, waar het songfestival werd gehouden, goed op de kaart gezet. Nederlandse artiesten als Afrojack, Glennis Grace en voormalig songfestivalwinnaar Lenny Kuhr mochten zich tussen de nummers en het uitdelen van de punten laten zien.

Er was ook een glansrol voor presentatoren Nikkie de Jager, Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit. Die laatste drie openden zingend de avond. De winnaar van vorig jaar Duncan Laurence zou ook nog optreden, maar moest vanwege een positieve coronatest afhaken. Dat werd, net als bij IJsland, opgelost met repetitiebeeld. 

Songfestival
Lees ook:
Songfestival politiek beladen? 'Ieder verhaal schuurt wel een beetje'

Het organiseren van het songfestival kostte tientallen miljoenen euro's, maar Rotterdam hoopt dat het ook veel oplevert. Naar schatting kijken zo'n 180 miljoen mensen in 45 verschillende landen naar het songfestival. Eerdere organiserende steden kregen een flinke economische impuls en zagen meer toeristen komen. Of dat in Rotterdam ook gaat gebeuren, moet de aankomende tijd gaan blijken.

Nadat de uitslag bekend is, gaat de blik ook al meteen naar volgend jaar: traditioneel gezien is de winnaar van het songfestival het jaar erna de gastheer. Dus Italië mag het feestje direct gaan beginnen met de voorbereidingen.