Uitkomst Catshuisoverleg

Voortgezet onderwijs vanaf 31 mei weer helemaal open

22 mei 2021 16:48 Aangepast: 22 mei 2021 17:33
Leerlingen van een middelbare school dragen mondkapjes in de klas Beeld © ANP

Middelbare scholen openen vanaf maandag 31 mei weer volledig. Op 7 juni moeten ze allemaal weer open zijn. Dit maakte onderwijsminister Slob bekend na een extra overleg vandaag met het kabinet en deskundigen op het Catshuis.

Vanaf 31 mei is het nog niet verplicht dat scholen weer openen, maar vanaf maandag 7 juni moeten alle scholen in Nederland weer volledig open zijn voor alle leerlingen. Dit betekent dat de middelbareschoolleerlingen nog minimaal zes weken volledig naar school kunnen voor de zomervakantie begint.

Geen afstand onder leerlingen

Minister Slob laat weten dat de leerlingen op school geen afstand hoeven te houden van elkaar, maar wel van de docenten. "Andere basisregels, zoals het dragen van mondkapjes, blijven van kracht."

Dit besluit volgt op een positief advies van het Outbreak Management Team (OMT). De coronacijfers zijn de afgelopen weken flink verbeterd en in het voortgezet onderwijs kan de 1,5 meterregel losgelaten worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Middelbare scholen volledig open? 'Mijn hart zegt, doe het niet'

Het OMT adviseert daarbij wel dat leerlingen en leraren zich tweemaal per week testen met een zelftest. "Scholen krijgen eind volgende week, dus voor 31 mei, voldoende zelftesten hiervoor." 

Positieve test? Klas in quarantaine

Wanneer er iemand, een docent of leerling, positief test, moet de hele klas in quarantaine. Hiervoor gelden dezelfde maatregelen als voor het basisonderwijs. 

De Algemene Onderwijsbond (AOb) laat in een reactie weten dat ze het OMT volgen, maar zich wel zorgen maakt over de docenten. Zij komen straks misschien in de situatie waarbij er misschien lastig afstand gehouden of slecht geventileerd kan worden. De voorzitter van de AOb, Tamar van Gelder, vindt dat er haast gemaakt moet worden met vaccineren. 

De meeste middelbare scholieren in het voortgezet onderwijs krijgen momenteel maar een paar dagen per week les. Ze kunnen sinds maart weer voor minstens een dag in de week naar school. Op 7 juni moeten alle scholen dus weer open zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore