Niet in kil ziekenhuisbed

Speciale kinderbrancard in mortuarium moet leed voor ouders íets verzachten

24 mei 2021 08:22 Aangepast: 24 mei 2021 10:24
Beeld © Mortuarium Radboudumc

Het overlijden van een kind is al heftig genoeg. Als je het dan ook nog moet achterlaten in een kil ziekenhuisbed voor volwassenen, dan steekt dat. Wendy Marsman maakte het mee. Dankzij haar ervaring is er nu een speciale 'kinderkoelingbrancard'. Maar die staat nog niet in elk mortuarium.

In augustus is het tien jaar geleden dat Lennart (2) overleed. Een jaar later schreef moeder Wendy over wat haar zo geraakt had in het mortuarium. "Ik herinnerde me dat ik bijna tegen het grote bed opliep waarin ik Lennart moest leggen. Dat was een gewoon ziekenhuisbed."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jacqueline verloor achter elkaar haar drie kinderen en grote liefde: 'Steeds weer die vreselijke film'

Dat deed pijn, want thuis lag hij nog zo heerlijk in zijn ledikantje. "Hij was nog niet toe aan een groot bed. Het voelde niet alsof ik hem als liefdevolle ouder kon achterlaten in dat bed."

'Kreeg er buikpijn van'

Ze schreef er een blog over. Daarmee bereikte ze ook Floortje Agema, die werkt in het mortuarium van het Radboudumc. "Ik zag haar blog en kreeg er buikpijn van", vertelt ze aan RTL Nieuws. "Ik werkte er nog niet zo lang en dacht: wij doen dat ook."

Wendy en Lennart. Wendy en Lennart.

Tijdens een werkoverleg kaartte zet het aan. Haar ziekenhuis liet daarom een speciale kinderkoelingbrancard maken. Een brancard voor kinderen, zoals bijvoorbeeld voor een ambulance, bestaat al. De kinderkoelingbrancard is bedoeld voor in de koeling van het mortuarium.

'Niet zoals op tv'

Want daar gaat het niet zoals we in films en televisieseries zien. Dat beeld wil Floortje graag uit de wereld hebben. "Mensen worden niet een luikje ingeschoven met een kaartje aan hun been. Het is een grote ruimte, waar de koelingbrancards staan."

De speciale brancard voor kinderen is een stuk korter dan die voor volwassenen, 1,20 meter in plaats van 2 meter. "We maken hem ook op als een kinderbedje. Er ligt een dekbedovertrek op en een fleecedeken."

De brancard is opgemaakt als een kinderbedje. De brancard is opgemaakt als een kinderbedje.

Zo'n kleinere brancard lost niet het leed op, benadrukt Floortje. "Het is niet alsof het ineens niet erg meer is. Het blijft afschuwelijk om je kind in een mortuarium achter te laten. Maar we laten hiermee wel zien dat we beseffen dat het om een kind gaat. Dat dat iets anders is dan een volwassene die is overleden. Voor ouders is dat belangrijk om te zien."

Samen optrekken

Wendy is blij met de speciale koelingbrancard. "De mensen die Floortje nu opvangt in het mortuarium weten niet hoe het anders zou zijn. Maar ik hoor van mensen die hun kind verloren die denken: was het bij ons maar zo geweest."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Als je kind sterft: 'Kasper bleef het proberen, dat snijdt door je ziel'

En dus trekken Wendy en Floortje samen op om te zorgen dat de kinderkoelingbrancard in alle mortuaria komt te staan. Er is ook al interesse uit in elk geval één ander ziekenhuis.

De vrouwen hebben ook af en toe appcontact, als Floortje de kinderkoelingbrancard heeft moeten gebruiken. "Dan app ik: ik moet weer aan Lennart denken. Wendy weet dan dat de brancard gebruikt moest worden."

Nog niet gezien

"We gebruiken 'm het liefst zo min mogelijk, maar als we hem nodig hebben, dan is het met trots", zegt Floortje. "We willen net zo goed voor een overledene zorgen als je voor een levende patiënt zou doen."

Wendy heeft de brancard nog niet in het echt gezien. "Daar was ik lange tijd niet aan toe, maar nu wel. Dus binnenkort gaat het gebeuren. Ik heb daar echt heel veel zin in."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore