Ga naar de inhoud
Wel met kanttekening

Initiatiefnemers prullenbakvaccin blij met zegen De Jonge: 'Hiervoor ben ik arts'

Beeld © iStock

Ze hebben inmiddels honderden vaccins gered met hun website prullenbakvaccin.nl en nu hebben ze ook de zegen van demissionair zorgminister Hugo de Jonge. Hij liet weten dat hij de website 'geen strobreed in de weg zal leggen'. De initiatiefnemers kunnen hun geluk niet op.

"Hier zijn we natuurlijk heel blij mee", laat Bernard Leenstra, een van de artsen achter het initiatief, aan RTL Nieuws weten.

Hij geeft aan dat het aanpakken van de coronacrisis en de zorg in het algemeen een teamsport is. "En als je dan van de coach, hier De Jonge, een steuntje in de rug krijgt, dan werkt dat extra motiverend."

Al
Lees ook:
Al zeker 150 vaccins gered uit prullenbak: 'Hier doen we het voor'

De coronaminister plaatste nog wel een kanttekening bij het steuntje in de rug. Zo zei hij in een reactie tegen het ANP vanmiddag: "Het voorziet kennelijk in een behoefte en dat is prima. Maar ik geloof niet dat het de allerbeste manier is om met het overschot om te gaan."

Een manier

Verder gaf De Jonge aan dat er in de praktijk 'bijna' geen restjes overblijven. Per praktijk zou een arts als het goed is nooit meer dan een flacon moeten overhouden vertelde hij. 

Als het aan Leenstra ligt dan hoort hij graag een andere suggestie om de overschotten tegen te gaan. "Dit is wel een manier om te zorgen dat ze verdwijnen, misschien niet de beste, maar een manier."

Hoe zat het ook alweer met de prullenbakvaccins?

Leenstra: Coronavaccins die eenmaal geopend zijn, kunnen maar een paar uur worden bewaard. Uit een flacon Pfizer kun je bijvoorbeeld zes doses halen.

Als je op een dag als arts dan bijvoorbeeld 14 afspraken hebt, dan moet je dus 3 flacons Pfizer openen. Want je kan de twee mensen, die niet worden geholpen met de eerste twee flacons, niet zomaar weigeren. Het gevolg is dus dat je 4 doses aan vaccin over houd, die in de prullenbak verdwijnen. Dat is zonde.

Aanvankelijk waarschuwde het ministerie van Volksgezondheid dat de vaccins eigenlijk niet van de huisartsen zijn, en het dus ook niet aan hen is om ze te herverdelen.

Het ministerie vond het 'geen verstandig idee' en bekeek of er iets tegen gedaan moest worden. Dat blijkt dus nu niet het geval.

Groot succes

Leenstra vindt in ieder geval dat de website nu al een groot succes is en wil benadrukken dat hij mensen wil blijven motiveren om dit te doen.

"We krijgen zoveel mooie mailtjes. Huilende mensen ook op Twitter die zo blij zijn dat ze een vaccin hebben gekregen. Dat is toch hartstikke goed joh. Daarvoor ben ik arts geworden."

Prullenbakvaccin
Lees ook:
Prullenbakvaccin populair: zo'n honderd mensen in de rij in Gouda