Ga naar de inhoud
Ook nieuwe aanhoudingen

Celstraf voor man die onder anderen Mark Rutte en Jaap van Dissel bedreigde

Premier Rutte

Een 61-jarige man uit Ede is veroordeeld voor het bedreigen van premier Mark Rutte, RIVM-directeur Jaap van Dissel en de ministers Ferd Grapperhaus, Hugo de Jonge en Tamara van Ark. Hij kreeg een gevangenisstraf van acht weken, waarvan vier voorwaardelijk.

De man uitte zijn bedreigingen vorig jaar november en december via Twitter. Hij schreef onder meer aan Rutte: "Er is maar één echt werkende maatregel: Jouw, Hugo, Ferd en Tamara de strot doorsnijden!" Op 15 december richtte hij zich tot Van Dissel met de tweet: "Opa Jaap van Dissel: vergeet je pensioen? Liquidatie aanstaande!?", met daarbij een video waarin een vuurwapen op de kijker wordt afgevuurd. 

De man verscheen vandaag voor de politierechter. De rechtbank deed meteen uitspraak.

Minister
Lees ook:
Minister De Jonge bedreigd via Instagram van zijn dochter: dader krijgt werkstraf

Het Openbaar Ministerie maakte vandaag ook bekend dat er opnieuw mensen zijn opgepakt voor het bedreigen van Van Dissel. Het gaat om een 33-jarige man uit Enschede en een 47-jarige Hagenaar. De Enschedeër van hen beheert een kanaal in berichtendienst Telegram, waarin hij volgens het OM ook het eerste opruiende bericht plaatste. Daarin riep hij op om bakstenen door de ruit te gooien bij Van Dissel,  met daarbij het adres van de RIVM-directeur.

Dreiging met geweldsmisdrijf

De man uit Den Haag had op internet gedreigd met een geweldsmisdrijf tegen het leven van de RIVM-directeur. Ook stond hij tijdens de eerdere rechtszaak tegen twee andere verdachten buiten voor de ingang van de rechtbank. Daar riep deze man, direct na de veroordeling van de andere verdachten, dat de RIVM-directeur begraven moest worden, "Van Dissel, wij staan klaar". Het OM ziet ook dit als een doodsbedreiging.

Celstraffen
Lees ook:
Celstraffen voor vrouwen die RIVM-baas Jaap van Dissel bedreigden

Beide verdachten zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris en blijven 14 dagen langer in voorarrest. Het OM sluit niet uit dat nog meer mensen zullen worden aangehouden vanwege de bedreigingen en het oproepen tot geweld.