Rechtszaak

Moeder die wordt verdacht van dood pasgeboren baby 'weet niets meer'

21 mei 2021 16:36 Aangepast: 21 mei 2021 18:44
Politieonderzoek bij het huis van het gezin, in april vorig jaar. Beeld © ANP

Een 31-jarige vrouw uit Haaksbergen die ervan wordt verdacht dat ze haar pasgeboren baby heeft vermoord, zegt zich niet te kunnen herinneren hoe de baby om het leven is gekomen. Dat verklaarde ze tijdens de rechtszaak.

Volgens een patholoog-anatoom die onderzoek deed naar de doodsoorzaak van de baby, is het kindje door 'uitgebreide en meervoudige geweldpleging' binnen een half uur na de geboorte om het leven gekomen. De baby had tal van bloeduitstortingen in en rond het hoofd, in- en uitwendige letsels, een schedelbreuk en er waren sporen van verwurging.

Enige verdachte

Linde de W. had zichzelf samen met haar man en de dode baby in de nacht van 11 op 12 april vorig jaar gemeld bij het ziekenhuis in Enschede. Omdat de omstandigheden verdacht waren, alarmeerden artsen de politie. De vrouw werd al snel als enige verdachte gezien. Haar man was tijdens de bevalling niet thuis, en er was ook niemand anders in de woning geweest.

De W. geeft ook toe dat ze de dood van de baby, die later de naam Ivo kreeg, op haar geweten heeft. Maar van wat er is gebeurd, zegt ze totaal geen voorstelling te hebben. Ze verklaarde ook dat ze niet wist dat ze zwanger was. Dat was niet de eerste keer: eerder was ze zonder te weten dat ze zwanger was bevallen van een doodgeboren baby.

Deskundigen over geheugenverlies

Over de vraag of het geheugenverlies van De W. echt is, zijn de meningen van deskundigen verdeeld. Maar de meesten neigden ertoe om het als geheugenverlies als 'authentiek' te beschouwen, en het dus te geloven.

De W. zou door de dood van haar eerste kind een posttraumatische stressstoornis (PTSS) hebben opgelopen. Daardoor zou ze sterke gevoelens van schaamte en onzekerheid hebben, heel erg gesloten zijn, nauwelijks emoties met anderen willen delen en weinig tekenen van rouw vertonen. 

De deskundigen pleiten ervoor dat de vrouw snel een psychische behandeling krijgt, onder strikte voorwaarden. De W. zegt daar graag aan mee te willen werken. "Ik wil zelf ook weten wat er aan de hand is geweest."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore