Rookvrije generatie

E-sigaretten met smaakjes worden definitief verboden

21 mei 2021 16:05 Aangepast: 21 mei 2021 17:21
Verschillende e-sigaretten (archieffoto) Beeld © ANP

Framboos, bubblegum, vanille of fruitmix: je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een e-sigaret van. Maar daar komt een einde aan: vanaf 2022 is het verboden om smaken toe te voegen aan elektrische sigaretten.

Sigaretten met een lekker smaakje zijn populair bij jongeren en blijken er ook nog eens voor te zorgen dat jongeren makkelijker beginnen met de 'ouderwetse' tabakssigaret. Reden genoeg voor staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) om de sigaretten te verbannen. Het verbod werd vorig jaar al aangekondigd, maar nu is de kogel echt door de kerk: vanaf 1 juli 2022 mogen e-sigaretten alleen nog naar tabak smaken. 

'Gezonder' alternatief

Een tijd werd de e-sigaret als een 'gezonder' alternatief op tabak gezien omdat het veel van de giftige verbrandingsproducten van tabak mist. Maar in de damp van de sigaretten komen wel schadelijke stoffen vrij, zoals nicotine en propyleenglycol, meldde het Trimbos Instituut na onderzoek. Deze damp kan sporen van giftige en kankerverwekkende stoffen bevatten, wat nadelige gevolgen kan hebben voor de gezondheid.

Ook concludeerde het instituut dat de sigaretten werken als 'opstapproduct' naar de tabakssigaretten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom is de e-sigaret zo populair onder jongeren? En zes andere vragen over vapen

In een reactie op het besluit wijst het ministerie op het Nationaal Preventieakkoord, waarin is afgesproken te zorgen voor een rookvrije generatie in 2040. "Om dat te bereiken moeten we nu doen wat we kunnen om te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen opgroeien in een rook- en tabaksvrije omgeving." 

"En die omgeving moet ook zoveel mogelijk vrij zijn van nieuwe tabaks- en aanverwante producten zoals e-sigaretten met verschillende smaken. Want juist jongeren beginnen sneller met het gebruik van de e-sigaret door deze exotische smaakjes”, zegt Blokhuis. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

E-sigaret schadelijker dan gedacht: giftige en kankerverwekkende stoffen

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil dit regelen door een lijst op te stellen met stoffen die nog wél in de e-sigaret mogen zitten. Daarnaast kiest het kabinet ervoor om in haar beleid het gebruik van de e-sigaret verder te ontmoedigen. "Behalve voor mensen die graag willen stoppen met roken en het echt niet voor elkaar krijgen met de reguliere, bewezen effectieve methoden." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore