Lastig te bereiken

Tienduizenden daklozen krijgen vaccinatie, maar hoe bereik je hen?

21 mei 2021 14:26 Aangepast: 21 mei 2021 16:25
Beeld © ANP

Maandag beginnen vijftien GGD regio's met het vaccineren van dak- en thuislozen. Hulpinstanties werken samen om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Maar hoe doe je dat als iemand geen vaste woon- of verblijfplaats heeft? Die vraag beantwoorden we in de 238ste corona-update.

Volgens de GGD leven ongeveer 60.000 mensen zonder dak boven hun hoofd in Nederland. Dat zijn niet alleen daklozen, maar ook ongedocumenteerde mensen of mensen in een noodopvang. Heb je het over daklozen alleen, dan telde Nederland er in 2020 ongeveer 36.000 volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek.

"Deze mensen zijn lastig te bereiken", zegt Jacqueline Baardman van de GGD GHOR. "Daarom maken we per regio plannen en werken we samen met lokale hulpinstanties."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal daklozen in Nederland daalt, na jaren van stijging

Tot nu toe hebben maatschappelijke organisaties zoals opvangcentra en het Rode Kruis contact gelegd met 25.000 van hen. "Sommige mensen in deze groep hebben wel een postadres", zegt Esmé Wiegman directeur van Vereniging Valente, een organisatie die zich inzet voor onder anderen dak- en thuislozen.

Zes talen

Anderen worden met flyers geïnformeerd of zien posters die zijn opgehangen bij opvanglocaties voor daklozen. Die posters zijn gedrukt in zes talen.

Het Rode Kruis heeft daarnaast nog speciale WhatsApp-hulplijnen waar mensen vragen over het coronavirus en vaccinatie kunnen stellen. Dat kan ook in het Turks, Arabisch, Chinees, Pools, Portugees en Engels. "We willen zoveel mogelijk mensen een luisterend oor bieden en met de juiste informatie bereiken zodat ze toegang tot zorg hebben en een vaccinatie kunnen halen", zegt Sabrina Poorte van het Rode Kruis.

Een poster die de GGD Rotterdam gebruikt om mensen op te roepen zich te laten vaccineren. Een poster die de GGD Rotterdam gebruikt om mensen op te roepen zich te laten vaccineren.

Poorte legt uit dat het idee voor de WhatsApp-groepen is ontstaan tijdens de eerste lockdown. "We kregen veel verschillende vragen en merkten dat er een grote behoefte was aan antwoorden in de eigen taal. Er is veel angst, onzekerheid en misinformatie en dat willen we wegnemen."

Locaties

De uitnodigingen voor een prik zijn in deze groep zijn iets anders. De mensen krijgen geen vast tijdstip, maar kunnen bijvoorbeeld komen tijdens een inloop uur. "Het is echt lokaal maatwerk", zegt Wiegman. "Soms worden er ook mobiele prikbussen ingezet waar mensen geprikt kunnen worden of kan een vaccinatie gehaald worden bij een daklozenopvang."

 

Alles is erop ingericht om de drempel zo laag mogelijk te houden. "Er zijn ook mensen die bewust zorg mijden, omdat ze liever niet hun naam en adres afgeven. Voor die mensen willen we de drempel zo laag mogelijk houden, door het aantal formulieren dat ingevuld moet worden te beperken."

Eén prik van Janssen

De daklozen worden gevaccineerd met het coronavaccin van farmaceut Janssen. Bewust, want dit is het enige vaccin waarbij maar één prik nodig is. "Dat maakt het weer laagdrempeliger."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sjoerd deelt toilettasjes uit aan daklozen: 'Hygiëne is met corona extra belangrijk'

Wiegman is blij dat de groep dak- en thuislozen nu aan de beurt is, maar het had van haar al veel eerder gemogen. "Dit is een ontzettend kwetsbare groep. Als je al jaren op straat leeft, gaat je gezondheid snel achteruit. Daarbij zijn sommige mensen verslaafd of hebben ze psychische problemen. De doelgroep is kwetsbaar en het risico op besmettingen groot."

Eerst 15 regio's

Het vaccineren van alle dak- en thuislozen zal volgens de GGD een paar weken in beslag nemen. In de eerste week worden ongeveer 10.000 dak- en thuislozen gevaccineerd, te beginnen in 15 van de 25 GGD-regio's.

Het gaat om de regio's Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Haaglanden, Hollands Midden, Zuid-Holland Zuid, Flevoland, Zaanstreek-Waterland, IJsselland, Groningen, Drenthe, Hollands Noorden, Brabant-Zuidoost, Zuid Limburg en Limburg-Noord.

Bekijk ook: Twaalf jaar en al gevaccineerd, in de VS kan het

In Nederland wachten veel volwassenen nog op een coronavaccinatie. Hoe anders is dat in de Verenigde Staten. Daar komt inmiddels iedereen boven de 12 in aanmerking voor een vaccin.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore