Ga naar de inhoud
Op vakantie

Coronapaspoort gaat er komen: EU-landen en parlement zijn het eens

Strandgangers in Turkije, augustus 2020. Beeld © AFP

Wie deze zomer op vakantie wil, zal mogelijk een digitaal reispaspoort bij zich moeten hebben, het zogenoemde Digitaal Groen Certificaat (DGC). De Europese commissie, de Europese lidstaten en het Europees Parlement zijn het vandaag eens geworden over de voorwaarden. Dat is net op tijd voor het parlement om het digitale 'Covid-19-certificaat' goed te keuren voor gebruik in de zomervakantie.

Reizigers kunnen straks met een QR-code aantonen dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus, negatief hebben getest of al een besmetting achter de rug hebben en daardoor zijn beschermd.

Landen mogen zelf quarantaineregels opstellen

Die pas komt er dus, maar lidstaten kunnen wel nog zelf bepalen of toeristen in quarantaine moeten als ze hun land binnenkomen. Het kan ook dat landen zeggen: bij ons is er geen van de drie opties noodzakelijk. 

Met
Lees ook:
Met coronapaspoort ben je over twee maanden welkom in Spanje

Belangrijk punt van onderhandelingen was of de coronatest voor de reis gratis is. Het Europees Parlement wilde dat perse, maar Nederland en andere lidstaten vonden niet dat Brussel dat bepaalt. In een aantal lidstaten zijn al gratis testen aangekondigd en inmiddels is ook de Nederlandse Tweede Kamer voor een gratis test.

Er wordt 100 miljoen euro vrijgemaakt om een beperkt aantal coronatests gratis te maken, meldt D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld, die namens het parlement met de lidstaten onderhandelde.

Corona-app

De overheid schrijft op de eigen website dat het DGC in Nederland ook onderdeel zal worden van de CoronaCheck-app. "In deze app zullen twee QR-codes ontwikkeld worden: een voor internationaal gebruik en een voor gebruik in Nederland om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot een bepaalde activiteit." 

Eind juni zou de pas er moeten zijn, maar grote vraag is of ook echt alle Europese landen op tijd klaar zijn.