Wildwesttaferelen

Shock na miljoenenroof: 'Overvaller stond recht voor mijn huis met machinegeweer'

20 mei 2021 17:15 Aangepast: 20 mei 2021 20:28
De overval ontaardde in een wildwestachtervolging. Beeld © ANP

Gemaskerde mannen met automatische wapens die recht voor je huis een waardetransport bij een goudfabriek overvallen. Bewoners van de Meeuwenlaan in Amsterdam trillen nog na van de Netflixachtige megaoverval gistermiddag. Ook klinkt er verbazing: "We wisten niet dat hier voor miljoenen aan goud en diamanten lag."

Een beveiliger bewaakt deze donderdagochtend de hoge poort van goudfabriek Schöne. De poort is flink beschadigd geraakt nadat gistermiddag een waardetransport door gemaskerde overvallers met automatische wapens werd overvallen. De overvallers waren uit op goud en juwelen, ter waarde van vele miljoenen.

Machinegeweer 

Een oudere man met hoge hoed komt aangelopen. Hij woont een paar meter van de plaats delict en zag de brute overval gebeuren. "Ik zag een zwarte SUV meerdere keren in zijn achteruit tegen de hoge poort aanrijden. Het ging hard, met grof geweld", vertelt hij. 

"Daarna kwamen er meerdere auto's aangereden waar de overvallers uitstapten. Gewapend en met maskers."

Met automatische wapens werd meer dan tien keer in de lucht geschoten. "Een andere overvaller had een witte tas. Die rende heen en weer om spullen in te laden."

De poort van de edelsmederij waar gisteren de gewelddadige overval plaatsvond. De poort van de edelsmederij waar gisteren de gewelddadige overval plaatsvond.

Wildwestachtervolging

Na de overval ontstond een wildwestachtervolging die eindigde in een weiland in Broek in Waterland. De politie arresteerde tot nu toe zeker zes personen, van wie er twee gewond raakten. Een zevende persoon is overleden.

Mogelijk is er voor tientallen miljoenen buit gemaakt. Maar de politie wil nog weinig kwijt, het onderzoek is nog in volle gang. Nog zeker twee verdachten zijn op de vlucht.

Mysterie rond de goudfabriek

Uit gesprekken met de buurtbewoners blijkt dat veel mensen dachten dat het bedrijf  - waar edelmetalen werden omgesmolten tot sieraden - zo goed als dicht was. Een groot deel van het bedrijf was een paar jaar geleden al dichtgegaan. Daar is nu een Instagrammuseum gevestigd.

Het fabriekspand zou sowieso gesloopt worden, want de gemeente heeft voor het terrein nieuwbouw gepland.

Snackbareigenaar Ruud kwam regelmatig in de edelsmederij. Snackbareigenaar Ruud kwam regelmatig in de edelsmederij.

Heel streng beveiligd

Snackbareigenaar Ruud van 't Smikkelhoekje zit recht tegenover de goudfabriek en is dan ook zeer verbaasd over de overval. De snackbarhouder kwam in het verleden vaak in de fabriek om broodjes te bezorgen.

"Vroeger werkten er zeker 40 man. De laatste jaren waren dat er nog maar een handjevol", zegt hij.  "Als ik er vroeger kwam, was het heel moeilijk om binnen te komen. Je moest aanbellen en dan werd je door een camera gescand om binnen te komen. En dan moest je nog een poort en een deur door. Het werd als een fort bewaakt."

Bekijk ook: Reina dook kast in toen overvallers tuin inreden

Reina uit Broek in Waterland dook kast in toen overvallers tuin inreden: 'Een slechte film'

Zoveel waarde

Maar de laatste jaren was er veel minder activiteit en beveiliging, zegt de snackbarhouder. Ook andere buurtbewoners zagen nog maar weinig beweging rond het bedrijf. "Het verbaast me dat er blijkbaar voor tientallen miljoenen aan waarde binnen lag", zegt Ruud.

RTL Nieuws zocht contact met Schöne Edelmetaal. Woordvoerder Marjolein Scheers wil weinig kwijt over de situatie van het bedrijf. "We zijn wel heel blij en opgelucht dat geen medewerkers van ons gewond zijn geraakt. De mensen ter plaatse zijn erg geschrokken."

Natascha keek de overvaller recht in de ogen. Natascha keek de overvaller recht in de ogen.

Machinegeweer ging maar door

"Het is ook echt een wonder dat het zo goed is afgelopen", zegt Natascha. Zij woont recht tegenover het bedrijf en was gistermiddag thuis aan het werk toen ze de kogels hoorde.

"Ik dacht eerst aan vuurwerk. Maar toen ik de voordeur opendeed, stond ik oog in oog met de schutter. Ik ben meteen naar binnen gerend."

Filmopnames

Ze rende naar de achterkant van haar huis. "Ik heb er de hele dag last van gehad. Het was echt heel eng. Er zal maar zo'n kogel naar binnen vliegen."

Haar buurman vertelt dat de overval zeker zes minuten duurde. "Ik heb al die tijd met 112 aan de lijn gezeten. Ik dacht eerst aan filmopnames, het is zo onwerkelijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog minstens twee verdachten op de vlucht na overval op waardetransport Amsterdam

Vooraf gepland

Buurtbewoners zijn het over eens: dit kan geen lukrake overval zijn die bij toeval werd gepleegd. "De overvallers zullen wel informatie van binnenuit hebben gekregen", vermoedt Ruud.

Misdaadjournalist Mick van Wely zegt ook dat er een zorgvuldige planning aan vooraf is gegaan. Hij noemt de overval in alle opzichten exceptioneel. Er is volgens hem niet alleen veel geweld gebruikt en een enorme buit meegenomen, het politieoptreden is volgens hem ook heel dapper.

Frituur aan

De komende tijd zal meer duidelijkheid over de buit, de overval en de wijze waarop. In de tussentijd bouwt Ruud zijn terrasje voor de snackbar op.

"Ik ga de frituur aangooien. Het leven gaat door. Mensen uit de wijk kunnen wel een lekkere snack gebruiken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog minstens twee verdachten op de vlucht na overval op waardetransport Amsterdam

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore