Woningen en moskee

Brand in Den Haag onder controle, 40 woningen onbewoonbaar

20 mei 2021 12:35 Aangepast: 20 mei 2021 13:23
Blussen vanaf een hoogwerker Beeld © ANP /Freek van den Bergh

De brand in een aantal woningen en een moskee in de Haagse Schilderswijk is uit. Na zo'n tien uur blussen heeft de brandweer eindelijk het sein brand meester kunnen geven.

Veertig woningen in het huizenblok zijn onbewoonbaar, meldt de brandweer aan Omroep West. Bewoners van de getroffen panden zijn op meerdere plekken opgevangen, onder meer in een hotel en een buurtcentrum.

De laatste uren werd met een drone en hoogwerkers nog naar warme plekken in het gebouw gezocht, waar eventueel nog geblust moest worden. 

Brandstichting niet uitgesloten

De politie zoekt naar getuigen van de brand om zo achter de oorzaak te komen. Brandstichting is een mogelijk scenario, 'maar de brand kan ook ontstaan zijn door bijvoorbeeld een technische reden', laat een woordvoerder van de politie weten.

Er zijn voor zover bekend geen mensen gewond geraakt. De vlammenzee was enorm, zoals deze beelden laten zien:

Woningen ontruimd

De brandweer kreeg rond 03.00 uur melding van een brand in een woning, maar toen ze daar aankwamen bleek dat het vuur zich over meerdere woningen had verspreid. Later sloeg het over naar de moskee.

Wegens de hitte en rook ontruimde de brandweer ook preventief tientallen woningen aan de Joris van der Haagenstraat, parallel aan de Wouwermanstraat. 

Ook vanaf boven wordt geblust Ook vanaf boven wordt geblust

'Verschrikkelijke beelden'

De Haagse burgemeester Jan van Zanen (VVD) was vannacht bij het blussen aanwezig, waar hij met enkele bewoners sprak. "Veel mensen die nu uit huis zijn, verkeren in onzekerheid en zijn geschokt", zegt hij in een reactie. "De beelden van deze grote brand midden in een woonwijk zijn verschrikkelijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Vuur treft ook moskee bij grote woningbrand in Haagse Schilderswijk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore