Te veel incidenten

Bonje in Brabantse politiek: CDA en VVD staken samenwerking met Forum

20 mei 2021 10:27 Aangepast: 20 mei 2021 11:09
Beëdiging van het Brabantse provinciebestuur Beeld © Novum / Dirk Hol

Zowel de VVD als het CDA heeft in Brabant per direct het vertrouwen opgezegd in de samenwerking met Forum voor Democratie (FVD) en de Groep Rutjens van het onlangs afgesplitste FVD-Statenlid Willem Rutjens. Beide partijen zaten in het provinciebestuur met FVD.

Volgens de VVD is er het afgelopen jaar heel wat voorgevallen. De partij spreekt van 'een groot aantal  FVD-incidenten die de VVD zwaar op de maag liggen'.

Afspraken niet nagekomen

"Het recente vertrek van weer een FVD-Statenlid is nu voor de VVD de directe aanleiding om het vertrouwen op te zeggen. Met dit vertrek worden de gemaakte afspraken over bestuurlijke stabiliteit die nodig zijn voor een slagvaardig bestuur niet meer nagekomen," laat de partij weten in een persbericht.

Ook het CDA noemt als reden voor de beëindiging van de samenwerking 'een groot aantal FVD-incidenten', met het vertrek van FVD-Statenlid Hans Smolders als 'de druppel die de emmer deed overlopen'. "Het was niet stabiel en het morele kompas was zoek".

Negatieve spiraal

De liberalen spreken van 'een negatieve spiraal aan incidenten' rond FVD, waarin te veel energie moest worden gestoken.

"De Brabantse FVD-fractie is flink uit elkaar gevallen", meldt de VVD Brabant in haar verklaring. "Drie van de negen originele Forum voor Democratie-zetels zijn naar Groep Rutjens gegaan. Forum voor Democratie vult maar vier van hun overige zes zetels op. Voor de twee lege zetels heeft Forum voor Democratie geen mensen beschikbaar. Daarnaast is gebleken dat 'Den Haag is Den Haag en Brabant is Brabant' niet vol te houden is. Telkens weer zijn landelijke perikelen bij Forum voor Democratie van negatieve invloed op de politiek in Brabant."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Coalitieakkoord in Brabant: FvD treedt toe tot provinciebestuur

Vrijdag moeten de overige partijen in de Brabantse Staten aangeven welke mogelijkheden tot samenwerking zij zien en of de VVD daarin nog een rol kan spelen. 

Stikstofcrisis

Na de Statenverkiezingen in 2019 kreeg Brabant een coalitie van CDA, VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. In december 2019 stapte het CDA uit die coalitie vanwege de stikstofcrisis. De partij vond dat de boeren te veel schade leden door deze crisis.

Vervolgens begonnen CDA en VVD een coalitie met Forum voor Democratie. Noord-Brabant was daarmee na Limburg de tweede provincie waar Forum in Gedeputeerde Staten kwam.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Felle kritiek op onderhandelingen met Forum voor Democratie in Brabant

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore