Ga naar de inhoud
Interview

Vriendin ontspoorde Belgische militair had niets door: 'Geen vuiltje aan de lucht'

Jurgen Conings Beeld © Politie België

De klopjacht op de Belgische militair Jurgen Conings is nog altijd gaande. Hij bedreigde een Belgische viroloog meerdere keren met de dood en verdween maandag spoorloos. In zijn auto werden zware wapens gevonden en de politie vreest voor een gewelddadige actie. Zijn vriendin zag het totaal niet aankomen. "Ik weet niet wat hem hiertoe bewogen heeft."

Belgische nieuwszender VTM Nieuws schrijft dat het stel al zeven jaar samen was, volgens de vriendin een gelukkige relatie. Niets wees er volgens haar op dat Conings zou ontsporen.

"In het weekend hebben we het nog gezellig gehad. We waren blij dat we eindelijk weer naar een terras konden en genieten van de opening van de horeca", zegt ze aan de telefoon met de nieuwszender. "Voor mij en mijn familie was er geen vuiltje aan de lucht. Alles was normaal."

Voortvluchtige
Lees ook:
Voortvluchtige Belgische militair geradicaliseerd, hoe zit dat in Nederland?

De beroepsmilitair zou volgens de politie extreemrechtse sympathieën hebben en een ernstige dreiging vormen. De Belgische viroloog Marc van Ranst werd meerdere malen door Conings met de dood bedreigd. Hij is nu met zijn gezin overgebracht naar een veilige plek.

'Gewelddadige actie'

De politie vreest voor een 'gewelddadige actie'. Met man en macht wordt er naar hem gezocht, maar tot nu toe is alleen zijn auto gevonden. Dat gebeurde in een bos bij de Nederlandse grens. In de auto lagen zware wapens.

Die zou hij hebben meegenomen van een militaire kazerne. Dat lukte door te zeggen dat hij ze nodig had voor een schietoefening. Hij nam een raketwerper mee, naast een machinepistool, een kleiner pistool en een kogelwerende vest. Onbevestigde bronnen spreken zelfs van vier antitankwapens.

Bekijk ook: België maakt jacht op 'ontspoorde' zwaarbewapende militair

01:47
In België wordt nog steeds met man en macht gezocht naar de zwaarbewapende militair Jurgen Conings. Hij is sinds maandag spoorloos.

Zijn vriendin is geschrokken van de nieuwsberichten die nu over hem verschijnen. "Ik lees nu in kranten hele straffe uitspraken. Die mij erg verontrustend. Zeker over hoe hij is", zegt ze. "Dit staat niet in verhouding met hoe wij hem kennen. Hij is een hele lieve partner voor mij en daarnaast stond hij voor vrienden en familie altijd klaar om te helpen."

Zwaarbewapende
Lees ook:
Zwaarbewapende Belgische militair nog spoorloos, vrees voor 'gewelddadige actie'

Conings liet een aantal afscheidsbrieven achter. De ene brief was gericht aan zijn gezin, de tweede aan de maatschappij. In die laatste gaf hij aan niet langer te willen leven 'in zo'n maatschappij geregeerd door politici en virologen'. Hij schreef 'in het verzet te gaan'.

Op de vraag of ze denkt dat haar partner nog leeft, antwoordt de vriendin van Conings met 'ja'.

Ondergedoken
Lees ook:
Ondergedoken Belgische viroloog noemt Willem Engel 'mafkees'