Ga naar de inhoud
'Nauwelijks handhaving'

Brabantse politici bezorgd over dumpen drugsafval: 'Ons drinkwater loopt gevaar'

Drugsafval in een garagebox, ter illustratie. Beeld © ANP

Brabantse VVD-fracties van twaalf Noord-Brabantse gemeenten luiden de noodklok. Ze maken zich grote zorgen over criminelen die drugsafval dumpen in de provincie. Drinkwater dreigt in gevaar te komen, spelende kinderen lopen brandwonden op en het afval vervuilt de natuur. Intussen is er nauwelijks handhaving.

Dat schrijven de fracties in een gezamenlijke brandbrief aan demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en de VVD-Tweede Kamerfractie.

Buitengebied is 'onschuld verloren'

Volgens de lokale politici wordt er 'bijna wekelijks' drugsafval gedumpt in het buitengebied, vooral in bossen. De gevolgen? Losse vaten, achtergelaten bestelwagens en verstopte putten. Volgens de gemeenten is 'het buitengebied haar onschuld verloren'.

Burgemeesters
Lees ook:
Burgemeesters te hard in antidrugsbeleid, onschuldige burgers uit huis gezet

Onder meer de VVD-fracties van Bergen op Zoom, Breda en Roosendaal ondertekenden de brief. In de provincie is veel buitengebied waar criminelen ongestoord hun gang kunnen gaan.

Grote professionele misdaadnetwerken

"Er is nauwelijks handhaving", schrijven de politici. Ze wijzen erop dat de politie onderbezet is en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) 'niet opgewassen zijn tegen deze grote professionele misdaadnetwerken'.

De fracties zijn blij dat er veel energie wordt gestoken in het oprollen van drugslabs, maar zien dat handhaving op het dumpen van drugsafval sterk achterblijft. Ze pleiten voor cameratoezicht, vaste patrouilles van politie, defensie of een speciale taskforce. "Helpt u ons alstublieft, want het kan echt niet langer zo."

Grapperhaus:
Lees ook:
Grapperhaus: 'Dumpen drugsafval schandalig en gevaarlijk'