Ga naar de inhoud
Ontroerende reacties

Al zeker 150 vaccins gered uit prullenbak: 'Hier doen we het voor'

Injectienaalden op een vaccinatielocatie in Amersfoort. Beeld © ANP

Dankzij het platform Prullenbakvaccin.nl zijn al 150 tot 200 vaccins 'gered' die anders weggegooid hadden moeten worden. De site heeft als doel mensen die een vaccin willen, te koppelen aan huisartsen die mogelijk vaccins over hebben. "Mensen helpen, daar doen we het voor. Daarom ben ik arts geworden."

Dat zegt Bernard Leenstra, een van de artsen achter het initiatief, tegen RTL Nieuws. "Ik ben heel blij dat we al zoveel mensen blij hebben kunnen maken. We krijgen heel veel mooie, ontroerende reacties van mensen die door dit initiatief een prik hebben kunnen krijgen."

Prullenbak

Met de website Prullenbakvaccin.nl willen ze voorkomen dat vaccins aan het eind van de dag in de prullenbak verdwijnen. Vaccins kunnen, zodra ze geopend zijn, niet altijd worden bewaard.

Via de website kunnen huisartsen aan het eind van de dag aangeven of ze vaccins over hebben. Als dat het geval is, wordt dat zichtbaar op de site en kunnen mensen die graag gevaccineerd willen worden, naar de praktijk komen. Dan is het wie het eerst komt, het eerst maalt.

Miljoenen hits

Al sinds de lancering vorige week is er veel animo. "Inmiddels hebben zo'n honderd huisartsenpraktijken zich bij ons aangesloten", zegt Leenstra.

Huisartsen
Lees ook:
Huisartsen 'platgebeld' na start website tegen vaccinverspilling

"In elke provincie van Nederland is er nu ten minste één locatie waar mensen mogelijk een prik kunnen halen. We hopen dat zich de komende tijd nog meer huisartsen aanmelden, maar dit is al heel mooi."

En er blijkt veel vraag naar de zogeheten prullenbakvaccins: mensen houden de site strak in de gaten om te zien bij welke praktijk restvaccins beschikbaar zijn. Per dag krijgt de website soms meer dan een miljoen hits – op sommige momenten zelfs 120.000 per uur.

Enorme rij

Op de website is een kaart te zien van Nederland waarop de deelnemende praktijken zijn aangegeven. Zodra een praktijk restvaccins heeft en kan gaan prikken, kleurt die blauw. Dan stappen mensen dus in de auto en gaan ze rijden.

Vorige week was dat het geval in Gouda, waar een enorme rij voor de huisartsenpraktijk Ruting Ybema kwam te staan:

Run op prullenbakvaccins: lange rij bij huisarts in Gouda

01:37
Bekijk de beelden van de superlange rij in Gouda, vorige week.
Prullenbakvaccin
Lees ook:
Prullenbakvaccin populair: zo'n honderd mensen in de rij in Gouda