Na een 'vormfout'

OM gaat in hoger beroep in zaak Bas van Wijk

19 mei 2021 15:46
Links Bas van Wijk, Rechts verdachte Samir El Y. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep in de zaak rondom Bas van Wijk (24). Het OM heeft dit onder andere besloten omdat er een fout is gemaakt met de tenlastelegging.

Het OM had achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 21-jarige verdachte Samir El Y. uit Hoofddorp. Maar dat vond de rechter te hoog. Die vond de persoonlijkheidsstoornis van El Y. zorgde voor een verminderde toerekeningsvatbaarheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

9 jaar cel en tbs voor man die Bas van Wijk doodschoot om Rolex

Gisteren stelde het OM in een reactie al dat naar aanleiding van de inhoudelijke behandeling van de zaak ze de tenlastelegging hebben moeten wijzigen. "Bij deze wijziging zijn 'plaats en datum' bij het feit gekwalificeerde doodslag weggevallen. Het OM betreurt dit", zei een woordvoerder hierover.

De rechtbank moest hierdoor het feit 'gekwalificeerde doodslag' buiten beschouwing laten. Het OM hoopt dus nu met dit hoger beroep deze fout te herstellen. Wanneer het hoger beroep dient is nog niet bekend

Doodgeschoten op het strand

Bas van Wijk werd vorig jaar augustus doodgeschoten vanwege een Rolex. Van Wijk probeerde te voorkomen dat op een strandje in Amsterdam het horloge van een van zijn vrienden werd gestolen.

Volgens de rechter schoot Samir el. Y Bas van Wijk dood om de horlogeroof gemakkelijker te maken. El Y. ontkent dat het hem te doen was om een horloge, terwijl hij wel meermalen om het klokje vroeg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore